Mit tegyünk, ha nem jött meg a vakcinaigazolvány?

DSC3583
2021.05.01. 14:23
Maga a kormány is elismerte, hogy adminisztrációs és más technikai hibák miatt sok esetben nem érkezik meg a koronavírus elleni védettséget igazoló plasztikkártya. Az Index most segít abban, hogy hol akadhatott el a folyamat, és mit tehet az állampolgár, hogy megszerezze az őt megillető igazolást.

Amióta a koronavírus elleni védettség bizonyítására hivatott vakcinaigazolvány műfaja létezik,  vagyis március eleje-közepe óta az Index tucatszámra kapja naponta az egyre dühösebb panaszleveleket a kártyák késésével kapcsolatban.

Olvasóink felháborodása mindazok után teljesen érthető, hogy a sokáig megkérdőjelezett funkciójú vakcinaigazolványok miatt szombattól, elérve a négymillió oltást, várhatóan két táborra szakad az ország:

  • a védettségi plasztikkártya birtokosaira és
  • a védettségi plasztikkártyával nem rendelkezőkre.

A kettő között annyi lesz a különbség, hogy a kártyások élete, ha szeretnék, már sokban hasonlítani fog a koronavírus előtti időszakra, a nem kártyásoké pedig annál kevésbé.

Szombattól a védettségi kártyával rendelkezők, valamint kiskorú gyermekeik például már beülhetnek az éttermek belső tereibe, megnézhetnek egy filmet a moziban, gyúrhatnak a konditeremben, és tehetnek egy sétát az állatkertben. A fokozatos nyitás következő mérföldkövéről ebben a cikkben írtunk meg minden információt, hogy mostantól ki merre mehet, és milyen tevékenységeket űzhet. 

Ráadásul Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón kilátásba helyezte a Büntető törvénykönyv módosítását, mivel a kormány jelenlegi tervei szerint közokirat-hamisításnak minősül majd a vakcinaigazolvány meghamisítása.

Emellett 100 ezertől 1 millió forintig szabnak ki bírságot a helyiségek és a szolgáltatók üzemeltetőire, amennyiben nem ellenőrzik a vásárlók, a fogyasztóik védettségét, nem nézik meg a kártyájukat.

Legsúlyosabb esetben egyéves bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás

– emelte ki a miniszter.

Eddig összesen 4,176 millió védettségi igazolás készült el itthon Gulyás Gergely csütörtöki tájékoztatása alapján. Ebből:

  • 651 ezer fertőzésen átesett;
  • 3,525 millió oltottság miatt;
  • miközben a kipostázott igazolványok száma: 3,876 millió.

Mi a teendő, ha nem jött meg a vakcinaigazolvány?

Ebben sajnos illetékesség híján nem tudunk segíteni, mert a vonatkozó kormányrendelet értelmében a fővárosi és a megyei kormányhivatalok feladata a védettségi igazolvány kiállítása.

Éppen ezért ha jogosult vagyok, és ennek ellenére határidőn belül (elvileg nyolc nap) nem érkezett meg az engem megillető plasztikkártya, e-papíron bejelenthetem a problémámat.

Külön erre az ügyintézésre szól a speciális űrlap, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés e-papír. Ezt kell elektronikusan kitölteni, majd beküldeni a kormányhivatalnak.

Amennyiben valaki jogosult a védettségi igazolványra, de bármilyen okból nem kapta meg, a problémát a vedettsegiigazolvany@1818.hu e-mail-címen is lehet jelezni.

Ebben az esetben az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők a Magyarország.hu honlapon keresztül is igényelhetik az igazolványt. Az igazolvány hiányát a kormányablakokban személyesen is be lehet jelenteni - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. 

Amit szintén megtehetünk online, hogy leellenőrizzük, rögzítették-e a védőoltás beadását az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs oldalon. Ide többek között ügyfélkapuval lehet belépni, és egyfelől az Ellátások menüpontra kattintva találjuk az Eseménykatalógus menüpontot, ahol lekérdezhetjük, hogy szerepel-e a Covid elleni oltás ténye.

Ám ha az EESZT oldalon a koronavírus elleni vakcinám beadása utáni napokban sem találom az oltás rögzítésének tényét, a hibát egyfelől jelezhetem az oltópontnak, ahol a védőoltást kaptam, vagy szólhatok a háziorvosomnak is, és kérhetem, hogy rögzítsék a rendszerben a vakcinabeadást.

Hol tűnik el a vakcinaigazolvány az éterben?

Gulyás Gergely a kormányinfón maga is bevallotta, hogy eddig számtalan lakossági panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a védettségi igazolványokkal kapcsolatban.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha nem érkezik meg a plasztikkártya, egyfelől ott akadhat el a folyamat, hogy az oltás ténye nem került be az EESZT-be, ami alapvetően az oltást végző orvos, a háziorvos hibája, aki nem végezte el az oltással kapcsolatos adminisztrációt.

Éppen ezért a kormány arra kéri az oltó orvosokat, hogy precízen vigyék föl a rendszerbe az oltási adatokat.

Onnantól, hogy az orvos kipipálta az oltással kapcsolatos papírmunkát, a Belügyminisztérium automatikusan intézkedik a vakcinaigazolvány kiállításáról. Kinyomtatják, majd postára adják az oltott vakcinaigazolványát. Nincs ajánlott levél vagy egyéb körítés, a postás egyszerűen bedobja a postaládába egy borítékban a védettséget igazoló igazolványt.

Ha az EESZT-ben ott van az oltásról szóló visszaigazolás, mégsem jött meg időben a kártya, Gulyás Gergely megfogalmazásában valamilyen technikai nehézség, probléma következik be.

Az igazolvánnyal kapcsolatos anomáliákról holnap reggel dönthet az operatív törzs, majd Orbán Viktor a Kossuth rádióban ismertetheti ezt a döntést

– hangsúlyozta csütörtökön Gulyás Gergely.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a vakcinaigazolványok eljuttatását az érintettekhez az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciójának nevezte, miután több mint 4 és fél millió ember jogosult jelenleg Magyarországon vakcinaigazolványra.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy pótoljuk, bárki is mulasztotta a vakcinaigazolványokat. A kormány erre egy világos eljárásrendet fog kialakítani. Reméljük, hogy ezzel a vakcinaigazolványok minél előbb pótolhatóak lesznek

– ígérte meg Gulyás Gergely.

Már tengerpartra is belépő a kártya

Ehhez képest Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában a vakcinaigazolvánnyal kapcsolatos, köztük alkotmányos vitákról tett említést. Kiderült, hogy ezeket nem látták kellően megalapozottnak, így szombattól tartalommal is bír majd a védettséget igazoló kártya.

Itt a fő érv a miniszterelnök szerint, hogy

  • a legutóbbi, újranyitásról szóló online nemzeti konzultáción a válaszadók 65 százaléka értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak felmentést bizonyos korlátozások alól;
  • valamint a felnőtt lakosság körében már többen vannak a védettek, és a többséghez kell igazodni.

Azon pedig egyelőre Szijjártó Péter külügyminiszter dolgozik, hogy a hazai, védettséget igazoló kártya hogyan lesz érvényes, egyáltalán érvényes lesz-e határátlépésnél. Szerbiával és Montenegróval már biztosan kölcsönösen elfogadjuk egymás vakcinaútleveleit, és a külügyminiszter ma azt is bejelentette, hogy kétoldalú belépési, beutazási megállapodásokat kötött Magyarország Szlovéniával és Bahreinnel is.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)