Műszakpótlék-csökkentést kaptak a munka ünnepére a győri öntödében

IMG 9915
2021.05.02. 09:38

Május 1-jén csökkentették a győri Nemak Alumíniumöntödében dolgozók műszakpótlékát – adta hírül a szakszervezetek.hu. A Vasas Szakszervezet a helyszínen tiltakozott, 40 százalék feliratú táblákat és május elsejei ajándékokat osztogatva az éjszakai műszakból távozó dolgozóknak.

A szakszervezet így tiltakozott az ellen, hogy a győri munkáltató kiváló időzítéssel épp május elsejei hatállyal csökkentette 40-ről 30 százalékra az éjszakai műszakpótlékot.  

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a lapnak elmondta, hogy a szakszervezet éppen két-három héttel ezelőtt írt alá egy bérmegállapodást a munkáltatóval, amely akkor egy jó bérmegállapodásnak tűnt, és amely ennél a cégnél az első együtt – a szakszervezet és a munkáltató által is – aláírt bérmegállapodás volt.

László Zoltán szerint két-három héttel később

a munkáltató mégis úgy döntött, hogy a megemelt bérekkel együtt sem fog többet adni a dolgozóknak, mert csökkentik a pótlékot, és átszervezik a műszakokat.

A műszakpótlék csökkentése nagyjából 600-800 embert érinthet, mintegy felük tagja a Vasas Szakszervezetnek. 

„Nagyon kemény körülmények között dolgoznak, nagyon drága kenyér az övék, és én azt gondolom, hogy ez egy nem elfogadható és nem méltó elbánás a dolgozókkal szemben. […] Aki ezt a munkát végzi, fémgőzben van, melegben van, a fémet utána meg kell munkálni, tehát fémforgácsban van. Nagyon kemény munka az, amit ők végeznek. Tisztelni, becsülni kell ezeket az embereket” – véli László Zoltán.

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. egyelőre nem erősítette meg a portálnak, hogy jogosak-e a szakszervezeti kritikák, valóban változatlan maradt-e a gyárban dolgozók keresete a korábbi bérmegállapodás ellenére.

(Borítókép: Tüntetnek a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft dolgozói. Fotó: olvasónk, Klaudia / Index)   • Hírek
  • Csok