A falusiaknak lehet a legnehezebb a hitelmoratórium végétől

2021.05.03. 10:51

A várhatóan romló pénzügyi helyzetű háztartások arányát figyelembe véve a hitelmoratórium megszüntetése után a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá. Ezt prognosztizálja a GKI Gazdaságkutató Zrt., egy ezerfős, reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatásban.

Ez jóval magasabb arány, mint az a 10 százalék, amit a Magyar Nemzeti Bank a saját adatai alapján múlt héten kockázatosnak jelölt meg.

Kapcsolódó

Fájhat utólag, ha élt a hitelmoratóriummal

Megkapta már a banki értesítőt? Nagyjából erre számítson.

A hitelmoratóriumot a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklése végett vezették be 2020-ban, és 2021. június 30-ig hosszabbították meg. A háztartási hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban 2020 végén – írta a Portfolio. A megkérdezett háztartások 11 százalékának volt moratóriumban lévő hitele idén áprilisban, amelyek havi törlesztése a háztartások jövedelmének átlagosan 37 százalékát tenné ki.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a havi 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartások vannak, a hitelmoratórium megszüntetése után a törlesztés jövedelmük 72 százalék feletti részét emésztené fel.

A hitelmoratóriumban részt vevő háztartások 37 százalékának véleménye szerint romló, 44 százalékának változatlan, 19 százalékának pedig javuló lesz a pénzügyi helyzete a következő évben. A rosszabb jövedelmi viszonyokkal kalkulálók esetében jelenlegi bevételük 42 százalékát tenné ki a hitelek törlesztése.

Kapcsolódó

Most kiderül, mennyibe került a moratórium a hiteleseknek

A napokban kapnak levelet a bankjuktól a hiteltörlesztésben érintett ügyfelek.

Lakóhely szerinti bontásban eltérés figyelhető meg a hitelmoratóriumot igénybe vevő háztartások között. Míg a megyei jogú városokban élő ilyen háztartások egyötödének csökken várhatóan a jövedelme, a fővárosban élők 44 százaléka, a városi lakosok 21 százaléka számít erre.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a falvak lakói vannak, 43 százalékuk pénzügyi helyzetének romlására számít.