A rendőrség nem akar nyomozni a kínai vakcinák ügyében

D VAJ20210426003
2021.05.04. 15:14
Tényi István feljelentése nyomán biztosan nem indul eljárás a méregdrága Sinopharm-vakcinák ügyében.

A volt Fidesz-tag Tényi István sok száz ügyben tett már rendőrségi feljelentést az elmúlt években, s így járt el a Magyarországra behozott kínai Sinopharm-vakcinák esetében is. A Válasz Online cikkei alapján tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI), annak gyanújával, hogy a vakcina jelentősen túlárazottnak tűnik, s mivel nem lehet átlátni az importtal megbízott cég tulajdonosi szerkezetét, ezért az Alaptörvény alapján nem lehetett volna közpénzből kifizetni a társaságnak a vételárat. Amíg az orosz Szputnyik V két adagja 19,9 dollárba (mintegy 17 euróba) kerül a magyar adófizetőknek, addig a Sinopharmé 60 euróba.

A Válasz Online most azt írja, Tényi elutasító választ kapott az NNI korrupciós bűnözés elleni osztályától.

Az áll benne, hogy a beadványa tartalma lefedi egy korábbi feljelentés tényállásának tartalmát, nincsenek benne új tények, adatok, ezért nem rendelnek el nyomozást.

A korábbi feljelentést már elutasították.

Az Index interjút készített a vakcinákat behozó Danubia Pharmát vezető Tuza Mátéval, aki nekünk sem szerette volna elárulni, milyen tulajdonosok állnak a Danubia Pharmát birtokló Syntonite Med Zrt. mögött.

A cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát

– írta nekünk még márciusban Tuza.

A Válasz Online szerint arra utalnak a jelek, hogy a Sinopharm-vakcinák behozatala mögött Szeverényi Márk üzleti köre állhat. Mint írják, Szeverényi Márk a Szijjártó Péter külügyminiszter egykori helyetteseként jegyzett, ma a kormányközeliként emlegetett médiacsoport, a Mediaworks vezérigazgatójaként dolgozó Szabó László sógora. A lap azért sejti Szeverényit az üzlet mögött, mert a Danubiát vezető Tuza Máté könyvelési szolgáltatásokat nyújt a Szeverényi Márk érdekeltségébe tartozó cégeknek.

Az Indexen megírtuk, hogy április végén a WHO megvizsgálta a Sinopharm-vakcina hatásosságát, biztonságosságát. Az eredményeket összegző dokumentumban az áll, hogy az oltóanyag több tízezres mintán remek hatásfokkal véd a megbetegedéstől a 18–59 éves korosztályban, ám a világszervezet erősen kételkedik benne, hogy a 60 év felettieket megóvja a súlyos megbetegedéstől.

(Borítókép: A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án. Fotó: Vajda János / MTI)