Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lett az FTC-stadion milliárdos felújítása

2021.05.05. 11:20

A 38293/78 helyrajzi számból derül ki, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a Ferencvárosi Torna Club futballstadionjának, a Groupama Arénának a fejlesztését. A Magyar Közlönyben megjelent, miniszterelnöki aláírást viselő kormányhatározat azt jelenti, hogy megkönnyítették a hatósági engedélyek beszerzését és a közbeszerzési eljárás lefolytatását is. Ami az előbbit illeti, nem lesz szükség sem építészeti-műszaki tervtanácsi, sem településképi véleményezésre.

2020 decemberében az Index elsőként írta meg, hogy a kormány határozatban rögzítette az FTC futballcsapatának otthonául szolgáló Groupama Aréna magasépítészeti korszerűsítését, hárommilliárd forintért.

Később kérdéseinkre a klub azt írta, ez a pénz nem számít állami támogatásnak, hiszen a Groupama Aréna a magyar állam tulajdonában áll, vagyis 

AZ ÁLLAM A SAJÁT INGATLANA KARBANTARTÁSÁRA ÉS FEJLESZTÉSÉRE KÖLT, ENNEK AZ ÖSSZBERUHÁZÁSNAK AZ ÉRTÉKE NETTÓ 2 362 204 650 FORINT.

A decemberi közlönyben azért tüntették fel a magasépítési beruházások között az összeget, mert a beruházási elemek jelentős része szerkezeti átalakításokat és újratervezéseket igényel (világítás, óriáskijelző, építészeti projektelemek), így a projekt a tervezési igények és átalakítások miatt ebbe a kategóriába sorolható. Az átalakításokat az állami tulajdonú Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.) fogja lebonyolítani.

A Groupama Aréna 2014-ben nyílt meg az Albert-stadion helyén, a magát Orbán Viktor kötélbarátjaként aposztrofáló üzletember, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. volt a kivitelezője. 14,7 milliárd forintból – teljes egészében állami forrásból – húzták fel a stadiont, tehát most az aréna építési költségeinek 20 százalékából fejlesztenek.