Varga Mihály: Fellendülés kezdődhet idén, Magyarország másfél hónapnyi előnyt nyert

2021.05.05. 11:27 Módosítva: 2021.05.05. 11:28

A fellendülés időszaka kezdődhet idén Magyarországon, sok más európai államot megelőzve – erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Varga Mihály szerint a keleti vakcinák beszerzése körülbelül másfél hónapnyi előnyhöz juttatta Magyarországot az uniós átlaghoz képest. A kormány ugyanakkor továbbra is óvatos, és számol a járvány hosszú távú hatásaival, ezért a 2022-es költségvetésben jelentős tartalékot különített el ilyen feladatokra – tette hozzá. Fontos célnak nevezte a gazdasági következmények enyhítését is, hogy ismét mindenkinek legyen munkahelye, valamint újra működhessenek és fejlődhessenek a vállalkozások.

A költségvetés nem adta fel a korábbi szempontokat sem, ezért a 13. havi nyugdíj visszaadásához és a családtámogatásokhoz is biztosítják a forrásokat jövőre – hangsúlyozta a tárcavezető.

Varga Mihály szerint a fizetések nem csak az egészségügyben fognak nőni, és folytatni lehet az adócsökkentést is, ha az élet visszatér a normális menetébe. Az uniós költségvetés új ciklusára még nincs elfogadott kifizetési program, így a kormány a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a költségvetésből előfinanszírozza az EU-s pályázatokat – tette hozzá a miniszter.  • Hírek
  • Csok