Akár egy évre lakat kerülhet a problémás webshopokra

2021.05.06. 12:23 Módosítva: 2021.05.06. 12:23

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra. Mivel a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés. A Nébih munkatársai munkájuk során egyebek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket  árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltetett KEHTA nevű adatbázis, amely a furcsa nevű Központi Elektronikus Hozzáférhetetlenné Tételi Határozatok Adatbázisának a betűszava. Valójában ez annyit jelent, hogy a Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével lehetővé válik, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amit a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy a vásárlók védelme érdekében a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak lekapcsolása.  • Hírek
  • Csok