Ipari termelés: robusztus növekedés

2021.05.06. 09:39 Módosítva: 2021.05.06. 09:39

Az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az előző év márciusának alacsony bázisszintjét, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal bővült. A bővüléshez a feldolgozóipar valamennyi alágazata hozzájárult.

Kapcsolódó

Az ipari termelés húzza kifelé a gödörből a magyar gazdaságot

Az áprilisi mélyponthoz képest már 60 százalékos a növekedés, de tavaly szeptemberhez mérten is növekedést mutat a szektor.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan teljesített, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték miatt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

A termelés az év első három hónapjában 4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, a KSH adatai szerint. A szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,4, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.  • Tippek
  • Lakáshitel