A kiskereskedelemnek nem volt jó hónap a március

2021.05.06. 09:46

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,5, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ebben szerepe van
a március 8-án életbe lépett, kiskereskedelmet is érintő újabb korlátozások hatásának is. A megelőző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2 százalékkal csökkent a forgalom.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal mérséklődött.

Kapcsolódó

Novemberben is gyengélkedett a kiskereskedelmi forgalom

Az élelmiszerboltokban volt bővülés, az üzemanyag kereskedelem beszakadt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalékkal apadt a forgalom.

Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,8 százalék). A forgalom volumene lanyhult a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (19 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (22 százalék), a bútor-, műszakicikk- (46 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (48 százalék), valamint a használtcikk üzletekben (59 százalék), a KSH adatai szerint. 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 62 százalékkal bővült, amellyel 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el.