Titok, mely gigacégeknek adott 200 milliárdos hitelt az MFB

2021.05.07. 21:57
A Magyar Fejlesztési Bank egyelőre nem árulja el, milyen alapkezelők kaptak a hatalmas összeget kínáló Krízis Tőkeprogramból.

A koronavírus-járvány kirobbanása után a Magyar Fejlesztési Bank és a Hiventures Zrt. létrehozta a Krízis Tőkeprogramot, melynek legfőbb célja az, hogy komoly összegekkel segítse a bajba jutott cégeket. Tavaly ősz óta lehetett pályázni első körben 150, második körben 50 milliárd forintra – közbeszerzési eljárás nélkül. A Telex pénteki cikkében arról ír, hogy megpróbálta kideríteni, kik kapták a pénzt, de nem járt sikerrel, miközben egy állami cég magántőkealapoknak szánt tőkeinjekciójáról van szó.

A portál újságírója több piaci szereplőtől is megpróbálta megtudni, kik kaphatták a 200 milliárd forintot, és

három nevet hallott: két alapkezelőét, az Equilort és az otp csoporthoz tartozó Portfoliont, illetve egy üzletemberét, Jellinek Dánielt.

Jellinek az ingatlanokat (is) kezelő Indotek Csoport vezérigazgatója, többségi tulajdonosa, és az Indotek illetve a Diófa Alapkezelő tulaja.

Akárkiket is választott az MFB, biztosan nem kispályás cégekről van szó, ugyanis az elnyerhető állami forráshoz 15 milliárdnyi magántőkét is kellett társítani, ekkora összeget nem sok cég képes gyorsan mozgósítani a piacon.

A Telexnek azért kellett iparági forrásoknál kopogtatnia, mert ugyan az MFB jelezte, hogy megkapta a portál kérdését, végül nem válaszoltak arra, mely négy alapkezelő nyerte el a gigantikus összeget. Magyarul arról van szó, hogy állami tulajdonú hitelintézet úgy ad nyilvánosan meghirdetett hitelt magánvállalatoknak, hogy nem árulja el, kik ők. Ha az MFB utóbb sem mondja el, kik lettek a krízisalap „győztesei”, akkor súlyos problémákkal küzd az átláthatóság terén.