360 milliárd forint lóg a levegőben az építőiparban

2021.05.10. 19:42 Módosítva: 2021.05.10. 19:43

Az építési piacot több mint egy éve befolyásoló járványhelyzet miatt fokozatosan növekszik a lánctartozásba kerülő összeg nagysága – állapítja meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) munkaerőpiaci felmérése

A megkérdezett vállalkozások a jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőkre, miközben 8 százalékra növekedett a késedelmes fizetések száma. Ha ez a helyzet nem változik, az ÉVOSZ számításai szerint

2021 végére a késedelmes fizetések mögötti összeg elérheti a 360 Milliárd forintot.

A késedelmes fizetések feléről a vállalkozásoknak az a véleménye, hogy tartós követeléssé válva bekerül a lánctartozások körébe, ami legjobban a kifizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja.

Különösen az épületeknél és azon belül is az összetett, több szakma és élőmunka együttes teljesítését igénylő lakásépítéseknél és irodaberuházásoknál figyelhetők meg a határidőcsúszások.

Mindez annak is az eredménye, hogy 2021 áprilisától jelentősen nőttek az építőanyag-árak, főleg az acélipari termékeknél, a szigetelőanyagoknál és a ragasztóknál. Bár a cégek elkezdték keresni az olcsóbb, alternatív beszerzési forrásokat, sok folyamatban lévő, nagy átfutási idejű beruházásnál szükségessé válhat a szerződéses összegek módosítása.