Csaknem naponta eszi, s most derül ki, hogy rákkeltő?

2021.05.10. 16:06

Egy élelmiszer-színezék, amelyeket a fehér csokoládétól a rágógumiig sok mindenben használnak, rákkeltő lehet – írta a Napi.hu az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapításaira is hivatkozva. A titán-dioxid vagy E171, amelyet gyakran használnak a termékek fehérítésére, jó ideje szerepel az esetleg rákkeltő anyagok gyanúsítottjainak a listáján. A francia kormány 2019-ben betiltotta a felhasználását, ám a többi uniós országban használják.

Kapcsolódó

Rákkeltő fekete szezámmagot hív vissza a Nébih

A fogyasztása hosszú távon növelheti a daganatos megbetegedések esélyét.

Az EFSA vizsgálatát követően az Európai Bizottság javasolni fogja az E171 betiltását az unióban, amiről a tagállamokkal a napokban kezdenek egyeztetést – jelezte Stella Kyriakides egészségügyi biztos. Az élelmiszersztenderdekért felelős brit hatóság szóvivője azt mondta, hogy a titán-dioxid egészségügyi hatásait független bizottsággal vizsgáltatják ki, ez alapján döntik-e, kövesse a szigetország az EU példáját.

Az európai hatóság javaslatában új kutatási eredményekre hivatkozik, amelyek szerint a titán-dioxid a gének szintjén okozhat károsodást, aminek rákkeltő hatása lehet.