Egymás között osztogatták a tendereket, kegyetlenül lecsapott a versenyhivatal

2021.05.10. 15:30 Módosítva: 2021.05.10. 15:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy 10 vállalkozás felosztotta egymás között egy áramszolgáltató egyes, villanyórák cseréjére kiírt közbeszerzési tendereit. A versenyhatóság összesen mintegy 337 millió forintnyi bírságot szabott ki a jogsértésért, írta a Portfolio.

A GVH az E.ON energiaszolgáltató 2014-es és 2016-os, mérőórák cseréjére, ki- és visszakapcsolására kiírt közbeszerzései kapcsán vizsgálta az ajánlatot adó vállalkozások magatartását, és ekkor ütközött bele a jogsértő összejátszásba.

Kapcsolódó

Vigyázat, csalnak!

A járványon akartak keresni, de lebuktak.

A vállalkozások összehangolták ajánlataikat, valamint részletes információkat osztottak meg egymással a piac felosztása, illetve a közbeszerzések nyerteseinek előzetes meghatározása érdekében. A kartell 2014-ben a székesfehérvári, a szolnoki és a veszprémi régió, 2016-ban pedig a nagykanizsai, a szolnoki és a veszprémi régió tendereit érintette.

A piac felosztása, az árak rögzítése a legsúlyosabb versenykorlátozásnak minősül, mivel jelentős társadalmi károkat okoz. A hatóság versenytanácsa a bírság meghatározásakor a jogsértés súlya mellett figyelembe vette a vállalkozások piaci helyzetét, pénzügyi teljesítőképességét is, tekintettel arra, hogy az ügy valamennyi szereplője kis- és középvállalkozásnak minősül.