Varga Mihály: az euró nem csodaszer

2021.05.10. 14:58 Módosítva: 2021.05.10. 14:58

Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak adott interjújában. A tárcavezető hozzátette: 2022 még az újraindítás éve, ezért lassabb a hiány csökkentése, mint amit a Költségvetési Tanács látna. A Pénzügyminisztérium nem érzékel olyan problémát, hogy jövőre már a túlfűtöttség ellen kellene hűteni a magyar gazdaságot. 

Kapcsolódó

Varga Mihály bejelentette a vállalkozásoknak szánt csodafegyvert

Több tízmilliárdos adókönnyítő javaslatokkal pörgetné a gazdaságot a Nemzeti Versenyképességi Tanács.

Varga Mihály úgy fogalmazott: „a gazdaságvédelem mellett alapvetően a hosszútávon ható, versenyképességet javító intézkedésekre kell a hangsúlyt tenni”. Hozzáfűzte: Magyarországon a beruházási ráta magas, a munkaerő-piaci helyzet biztató. A Magyarországon működő német vállalatok körében soha nem volt még olyan magas azok aránya, akik azt mondják, hogy jól döntöttek, amikor Magyarországot választották. A pénzügyminiszter úgy kalkulál: a második negyedévben nagyon erős felpattanás lesz. Becslései egybeesnek a tavaly év végiekkel:

a mély bázisnak is köszönhetően éves alapon 12-14 százalékos növekedés lesz a második negyedévben, az év egészében pedig tartható lesz a 4 százalék feletti gazdasági növekedés.

Kapcsolódó

Varga Mihály az Indexnek: A GDP 8 százalékát költöttük a védekezésre

Csak a gazdaság újraindítására 3700 milliárd forintot költöttünk. Messze még a magyar euró.

A miniszter beszélt arról is, hogy az uniós helyreállítási csomagnak két nagy eleme van, egy 2500 milliárd forintos vissza nem fizetendő rész és egy 3300 milliárd forintos hitelláb: „Óriási dilemma volt a magyar kormány részéről is, hogy hozzájáruljunk-e ehhez a csomaghoz, illetve, ha igen, akkor igénybe vegyük-e akár a támogatást, akár a hitelt”. Varga utalt arra, hogy az RRF által garantált hitelt 2023 végéig bármikor lehet igényelni, „és szükség esetén egyes konkrétan meghatározott projektekre a kormány megfontolja a hitelfelvételt”. Jelezte: sok más tagállam szintén tartózkodik egyelőre a hitel igénybevételétől, a kölcsönt feltételekhez köti az Európai Unió.

A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetése nem feltétel, hanem következmény:

nem az euró szükséges ahhoz, hogy Magyarország versenyképesebb legyen, hanem versenyképesnek kell lenni, hogy az euró övezethez csatlakozhassunk.

Úgy véli: csodavárás van, mindenki azt gondolja, hogy ha euróval fogunk fizetni, akkor még gyorsabban fogunk robogni: de ez nem így van, ráadásul jó néhány déli állam ellenpélda.