A kriptoeszközök is bekerültek a 2022-es adócsomagba

2021.05.11. 17:10
A Pénzügyminisztérium tavaszi adócsomagjában 2022-től leegyszerűsödik a kriptoeszközök utáni adózás – közölte a Blockchain Magyarország Egyesület, amely a gazdasági tárcával egyeztetve készített javaslatot a szabályozásra.

Pontos adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, de

Magyarországon a kriptoeszközökben tartott vagyon mértéke 300 milliárd forintra tehető.

„Aki eddig hozzá akart férni ehhez a vagyonhoz, könnyen elveszett az egyértelmű szabályozás hiánya miatt. Kriptovalutát legálisan eladni egy nagyon összetett és nehéz folyamat (adózás, pénzmosási feltételeknek való megfelelés), és ennek a teljeskörű kiszolgálására sem a szabályozói sem a szolgáltatói környezet nem volt eddig maradéktalanul felkészülve” – idézi a közlemény Kalocsai Kornélt, a Blockchain Magyarország Egyesület elnökét.

A Pénzügyminisztérium az egyesület által készített javaslatot több egyeztetés után elfogadta a jövő évtől hatályos új szabályozást, ami számos kriptovaluta-tulajdonos életére lesz jelentős hatással.

Vannak országok – például Málta, Észtország és Litvánia –, amelyek már évekkel ezelőtt bevezették a saját blokchain és kriptobarát szabályozásukat, aminek következtében jelentős tőke áramlott be a gazdaságukba, új vállalkozások jöttek létre. Jelenleg a magyar jog gyakorlatilag nem szabályozza a kriptoeszözöket. Bár a jelenlegi szja-törvény logikájába illeszthető a kriptoeszközök adózása, több gyakorlati eset nem vezethető le ebből, emiatt sok esetben a kripto-tulajdonosok nem tudják, hogy mikor és mennyit kell adózniuk, milyen kategóriák léteznek. Az egyesület szerint általános alapelvek vannak csak, amik alapján egy igen magas, 26,5 százalékos adókulcs terheli a kriptojövedelmet.

Ez megváltozik 2022. január 1-jétől: a tavaszi adócsomag részeként bejelentett változások alapján az szja-törvény külön szakasza fog foglalkozni a kriptoeszközökkel.

A bányászatból és kereskedésből származó haszon után jövő évtől csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, a szociális hozzájárulást nem, azonban minden felmerülő költség elszámolható. Akik az elmúlt öt évben egyáltalán nem adózták le a kriptoeszközökből származó jövedelmet, adóamnesztiát kapnak és visszamenőleg is megtehetik büntetés nélkül – közölte a Blockchain Magyarország Egyesület.

Ennek a területnek a szabályozása nem újkeletű kérdés: az Európai Unióban jelenleg is zajlik a Crypto Asset Regulation kidolgozása, amely uniós szinten szabályozná a kriptoeszközök piacát, viszont ennek a magyarországi megjelenése még évekig tarthat.  • Bérelnék
  • Hírek