Ha lesz negyedik hullám, gazdasági katasztrófa jöhet

2021.05.11. 10:53 Módosítva: 2021.05.11. 10:53

A turizmus-vendéglátás súlya a déli államokban jelentősen meghaladja az EU-átlagot. Az ágazat részaránya a gazdaságon belül Olaszországban és Spanyolországban mintegy 14 százalék, Portugáliában 16, Görögországban 20, Horvátországban pedig 25 százalék.

Ezzel szemben az északi, turisztikai szempontból úgynevezett küldő államokban a turizmus súlya csupán 5-10 százalékra tehető. Magyarországon ez az arány 8, míg a többi visegrádi országban 5-6 százalék. A déli államokra sokkal nagyobb csapást mért a koronavírus-válság a turizmus-vendéglátás szektorának nagyobb mérete miatt, írta a novekedes.hu. 

A legnagyobb GDP-visszaesést 2020 egészében emiatt a déli országok szenvedték el, ahol nagyságrendileg 10 százalék körüli volt a zsugorodás.

Kapcsolódó

Tényleg elengedték az adósságszabályokat a tagállamok

Már hét ország GDP-arányos államadóssága is bőven száz százalék fölött van.

Az unióban látható lassú oltási folyamat és az új, gyorsabban terjedő vírusmutációk miatt fennáll a kockázata a negyedik hullám kialakulásának a déli tagországokban.

A déli államokban feleannyi ember van csak beoltva, mint Magyarországon.

Az újbóli lezárások csődhullámot indíthatnak el a meggyengült vendéglátó szektorban, ami az államadósságot is még fájdalmasabb szintekre lökné. Eközben az Európai Központi Bank lendületesen felvásárolja az olasz kötvényeket, így lényegében tovább nő Brüsszel befolyása Róma felett.