Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

2021.05.11. 17:06

Jövő júliustól 15 százalékra csökken a munkabért terhelő szociális hozzájárulási adó, továbbá a cégek által fizetett szakképzési hozzájárulás is beépül az adóba – jelentette be a 2022-es adótörvények benyújtását beharangozó Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter. 

Ez azonban továbbra is csak a cégeknek jelent könnyebbséget, igaz, a szakképzési hozzájárulás megszűnésével, vagyis beépítésével a 15 százalékosra mérsékelt munkáltatói teherbe már érdemi, két százalékos tehercsökkentést jelent. 

 A pénzügyminiszter ígéretet tett az adórendszer egyszerűsítésére is, amivel a vállalkozások mintegy 250 milliárd forintot spórolnak meg makroszinten. 

 Bejelentette azt is, hogy könnyítenek az átalányadózáson is. Úgy fogalmazott, hogy

2022-től az éves minimálbér tízszereséig választható az átalányadózás.

A kiskereskedelmi tevékenységnél azonban már az 50-szeres szorzót is lehet alkalmazni amikor az egyes adónemek közti választást fontolgatja egy vállalkozás. Az átalányadózást választó egyéni vállalkozónak az éves minimálbérösszeg fele után nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Elérhetővé teszik a mintegy 70 ezer érintett vállalkozó számára a családi adókedvezményt is. 

Ugyancsak jelentős változás, hogy megszűnik a kockázati tőkealapkezelők és tőzsdék különadója. 

A negyedik kedvezmény a rezsicsökkentés megőrzését is segíti – hívta fel a figyelmet Varga Mihály, majd bejelentette, hogy az energiaellátók a következő öt évben levonhatják a veszteségeiket az adózás előtti eredményükből. Ezzel az energiaszektorba bevásároló magyar nagytőkések mellett lényegében számos állami tulajdonú vállalaton is segít a kormány, tekintve, hogy az utóbbi időben folyamatos törekvés volt az állami tulajdoni hányad növelése a szektorban. 

Rendezné a kormány a kriptodevizákból származó jövedelmek adózását is: a jelenlegi 30,5 százalékos adóterhet 15 százalékra mérsékelnék. Az intézkedéstől az eltitkolt jövedelmek láthatóvá válását, a szektor kifehérítését, no meg több milliárd forintnyi költségvetési bevétel megfizetését várják. Kérdéses persze, hogy aki eddig teljesen feketén kezelte ezt a jövedelmét, az vajon miért vállalná az átláthatóságot egy egyébként névtelenséget biztosító pénzeszköz birtoklása kapcsán. 

A tárcavezető szerint mindenesetre a folytatni kívánják a családokat és a vállalkozásokat segítő politikát, ennek részeként kezelik a parlamentnek kedd délután benyújtott adótörvény-módosító javaslatot is.