Rengeteget költöttünk gyógyszerekre márciusban

2021.05.12. 14:18

Az elmúlt év legnagyobb gyógyszerforgalmát produkálták a gyógyszertárak márciusban − írja a Világgazdaság. Mint az a Hiflykabs Zrt. elemzéséből kiderült, csaknem 51 milliárd forintot költött a lakosság vényköteles gyógyszerek vásárlására. Így ezeknek a gyógyszereknek a forgalma 16 százalékos növekedést mutat az előző hónaphoz képest.

Míg 2019 januárjában egy patika a vényköteles forgalmának 12 százalékát tarthatta meg, addig idén márciusban ez az arány már csak 11,3 százalék volt

− mondta Virág Zsolt, az elemzést végző labor igazgatósági elnöke, aki szerint a csökkenő jövedelem nem meglepő, mivel a hatóságok úgynevezett degresszív árrést írnak elő. Ez annyit takar, hogy a drágább gyógyszerek után kisebb a haszon. Az igazgató szerint látszik, hogy a lakosság egyre inkább a korszerűbb, drágább kiszereléseket részesíti előnyben.

Éves összehasonlításban a patikák forgalma 14,3 százalékkal csökkent. Tavaly március­ban ugyanis 59 milliárd forintos rekordforgalmat bonyolítottak le a patikák. Ez épp akkor volt, amikor felütötte a fejét a koronavírus Magyarországon, és a lakosság soha nem látott gyógyszerfelvásárlási hullámot indított a kiskereskedelemben.