Teljesen megcserélték a Fudan és a diákváros területét

B RKL20210509008
2021.05.12. 14:57
A ferencvárosi polgármester közzétette a Fudanról szóló törvényjavaslathoz csatolt térképet, amelyből kiderül: feketén-fehéren a kínai egyetem kapta meg a diákváros területét.

Egyre inkább belezavarodunk a Fudan Egyetem épülő kampuszának ügyébe, de nyomós okunk van erre. Ami biztos, a kormány kommunikációja arról szól, hogy a Fudant és a Budapest Diákvárost is meg szeretné építeni a Rákóczi hídtól délre eső rozsdaövezetben. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető Palkovics László néhány héttel ezelőtt a vele készített interjúnkban szó szerint azt mondta, a kínai egyetem kampusza „nem vesz el semennyit” a diákváros területéből.

Erre szerdán egy közleményben próbált ráerősíteni az ITM, amelyben azt írták, „bizonyos kiszolgáló funkciókon – pl. sportcsarnok, konferencia-központ – (a Fudannal) megosztozva, de összességében ugyanazokat a funkciókat ellátva – egymást erősítve – épülhet fel” a diákváros. Már itt érezni lehetett, hogy sántít, amit korábban nekünk mondott ezzel kapcsolatban Palkovics László.

Szerdán Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere közzétette Facebook-oldalán a beruházásról szóló, Palkovics László tárcavezető által benyújtott törvényjavaslathoz készített térképkivonatot. Íme:

Ennek értelmében a rozsdaövezet teljes déli részét a Fudant kezelő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kapja meg az államtól.

És most nézzük azt a térképet, melyet a Budapesti Fejlesztési Központtól kaptunk még áprilisban:

Első ránézésre is szembetűnő, hogy gyakorlatilag helyet cserélt minden. A második térképen az 1., 2., 3. ütemben felépülő északi területet kapja meg végül a diákváros, s a teljes déli terület, ahol a diákvárosi kollégiumokat húzták volna fel, a Fudanhoz kerül. A kormányzat részéről megbízott, a diákváros beruházásért felelős Fürjes Balázs az Indexre írt publicisztikájában (a 2. térkép is helyet kapott a cikkben) külön jelezte, hogy megállapodtak Baranyi Krisztinával, a Fudan lesz északon, a diákváros pedig délen.

Ehhez képest a törvényjavaslatban homlokegyenest ennek ellenkezőjét látjuk, ami alapján az látszik, hogy Palkovicsék blöfföltek.

Ezt igazolja Palkovics László nekünk adott interjúja is, melyben ezt mondja a miniszter:

A tervek szerint a földcsík déli része a kollégiumoké, ez a terv nem változott.

Baranyi Facebookon így kommentálta a tervet:

Tekintsem ezt a mai törvényjavaslatot az egyeztetés alapjának? Ebből ugyanis feketén-fehéren kiderül, hogy odadobták a diákváros területét a Fudannak. Elképesztő.

Karácsony Gergely facebookos kommentárja is figyelemre méltó: 

 Palkovics László Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztinát május 17-ére hívta egyeztetésre az ügyben. A fentiek fényében nem érdemes emelkedett hangulatra számítani.

(Borítókép: Róka László / MTI)