Párizs kész riposztot adni Londonnak

2021.05.13. 15:48

A francia kormány addig megakadályozza az EU és Nagy-Britannia közötti szerződést a pénzügyi szolgáltatásokról, amíg a britek nem adnak megfelelő lehetőségeket a francia halászoknak. A Brexit-ügyek mind összefüggenek egymással – mondta a francia kormányszóvivő.

A múlt héten a francia halászok Jersey partjainál tiltakoztak, mert a brit hatóságok új feltételeket támasztottak az engedélyek megadásához, holott a Brexit-egyezmény értelmében erre nem lett volna joguk.

Nagy-Britannia két hadihajót vezényelt a brit koronához tartozó szigethez, amelyek megfigyelő szerepet játszottak. Miután a francia halászok a tüntetés után békésen hazatértek, a brit őrnaszádok is elvonultak, írta a hvg.hu.

Kapcsolódó

Hadihajókat küldenek a britek a francia halászhajók ellen

Jersey-n csattan a brexit halászati vitája.

A londoni City óriási pénzügyi szolgáltató szektora szinte teljes mértékben el van vágva a vonzó uniós piactól december végétől. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi egyezményben nem szerepelnek a pénzügyi szolgáltatások.

Ezeket mostanában kellene tisztázni az ekvivalencia elve alapján. Egy tervezetet már kidolgoztak, ami szabályozza a pénzügyi ellenőrző hatóságok együttműködésének a feltételeit, ám erre még rá kellene bólintania az unió 27 államnak, persze Franciaországnak is.  

A francia halászok azért demonstráltak, mert Jersey korlátozta a halászati jogaikat, amikor kiadta az új halászati engedélyeket április végén. A sziget most az javasolja: július végéig felfüggesztik a francia halászokat érintő korlátozásokat.    • Tippek
  • Lakáshitel