3,7 millió lehet az éves tandíj, és havi hatmilliós fizetés is kinéz az oktatóknak a Fudanon

2021.05.14. 16:11
Az ITM számításai szerint az 50 milliárd forintot is meghaladhatják a budapesti Fudan Egyetem éves kiadásai.

A Direkt36 megszerezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) háttérszámításait a Fudan Egyetmről, amelyet a dél-pesti rozsdaövezetben tervez felépíteni a kormány – a héten benyújtott törvényjavaslat alapján homlokegyenest más tervek szerint, mint amit korábban kommunikált az Innovációs és Technológiai Minisztérium vagy éppen az Indexnek  adott interjúban a javaslat szövegét jegyző Palkovics László miniszter.

A portál korábban szintén ITM-es tervezetre hivatkozva azt írta, a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat

338 milliárdos kivitelezési ajánlatot tett az építkezésre, ám Palkovics László ezzel párhuzamosan az Orbán-kormány figyelmébe ajánlotta a Kínai Fejlesztési Bank finanszírozási ajánlatát is. Ez az ajánlat viszont 580 milliárdos teljes költségszámításról szól.

Ezt valahogy ki kell termelni, s a minisztérium erről is készített egy tervet.

E szerint a tandíjból és a kollégiumi díjakból mintegy 20,5 milliárd folyna be évente, de ez csak a kiadások kisebb részét fedezné, mert azt évi 50,8 milliárdosra lőtték be.

Az ITM arra bazírozik, hogy a működési költségeket részben Kína állná, illetve remélik, sikerül kínai vállalatokat, egyéni adományozókat is bevonni.

Palkovics László egyébként a nekünk adott interjúban úgy számolta ki a beruházási költséget, hogy a felépíteni tervezett infrastruktúrához nagyjából 520 ezer négyzetméteres területre van szükség, ezt megszorozta nagyjából egymillió forinttal – ma Magyarországon szerinte egy ilyen minőségű, struktúrájú ingatlan ennyibe kerül négyzetméterenként. Így jött ki a mintegy 540 milliárdos összeg.

Az ITM kalkulációi szerint az alapszakos tanulmányokért 2,5 millió, a mesterszakosokért 3,7 millió forintos éves tandíjat kellene leszurkolnia a diákoknak, de ezek tovább emelkednének az évek során 3, illetve 4,4 millió forintra.

A tanárok fizetése is szerepel a dokumentumban, átlagosan 1,1-6,3 millió forintig terjedne a havi bér személyenként. A Direkt36 jelzi, a közalkalmazotti bértábla alapján jelenleg az állami fenntartású egyetemeken 221 és 587 ezer forint között mozognak a fizetések tudományos segédmunkatárstól az egyetemi tanárig.