Közel harmadával nőtt az áruforgalom Ferihegyen

2021.05.14. 15:41

Idén januártól áprilisig több mint 56 ezer tonna árut szállítottak repülőkkel a ferihegyi repülőtéren keresztül. Ez mintegy 30 százalékkal több, mint a tavalyi és a tavalyelőtti év első négy hónapjában – tájékoztatta az MTI-t a Budapest Airport.

Az előrejelzések szerint idén akár a 150 ezer tonnát is elérheti a légiáru-forgalom. A Budapest Airport áprilisban együttműködési megállapodást kötött a Magyarország és Kína közötti légi Selyemút létrehozása céljából, amitől további  áruforgalom-növekedést várnak.

A pandémia gazdasági következményei azonban továbbra is aggasztóak. A repülőtéren áprilisban kevesebb mint 65 ezren utaztak át, ami 95 százalékos csökkenést jelent a koronavírus-járvány elterjedését megelőző, 2019-es év azonos időszakához képest. Valamelyest mégis javult a helyzet, hiszen tavaly áprilisban a forgalom a tízezer utast sem érte el. Jó hír, hogy több légitársaság jelentette be a járatai újraindulását. A korlátozások csökkenésével vagy eltűnésével várhatóan megindulhat a forgalom jelentősebb növekedése.

A repülőtér üzemeltetője elsőként a rövid távú, európai légi összeköttetések újraindulására számít, míg a hosszabb távú, tengerentúli járatok visszatérése később várható. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren két év alatt hatvanmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg: átadták az új utasmólót, átalakultak és megújultak a belső terek.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója az AIRportal.hu-nak arról beszélt, hogy 2025-ben kezdődhet el az új utascsarnok megépítése, addig egy móló hozzáépítésével ideiglenesen megnyílhat az 1-es terminál.