Szakít az MNB a Corvinusszal

IMG 1802
2021.05.14. 19:29
A Magyar Nemzeti Bank lezárja a Corvinusszal való együttműködését – erősítette meg az Indexnek a Jelen értesüléseit az egyetem, míg a jegybank érdemben nem kívánt hozzászólni a pénteki hírekhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiviszi a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) működő képzési portfóliója mögül a pénzt – értesült több forrásból a Jelen. Információik szerint „a hirtelen és drasztikus döntés hátterében Anthony Radevnek, a BCE elnökének sokak által »összeférhetetlennek« tartott vezetési módszerei állnak”. Az Index megkeresésére a BCE megerősítette, hogy

Az MNB úgy döntött, hogy a Corvinusszal való együttműködését lezárja.

Mint írják, a jegybank és a Corvinus vezetése jelenleg közösen dolgozik a zökkenőmentes átálláson, így sem az oktatási portfóliót, sem a diákokat, sem pedig az oktatókat nem éri hátrány.

Anthony Radevvel egyébként április elején készítettünk interjút, amelyben az egyetem elnöke arról beszélt, hogy a BCE hamarosan bekerül a világ legjobb egyetemei közé.

Corvinus: nincs és nem is volt konfliktus

Az egyetem válasza szerint a Corvinus a továbbiakban külső partner bevonása nélkül is biztosítja a zavartalan működés feltételeit. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy a Jelenben megjelent cikk állításával szemben

az MNB és a Corvinus között semmiféle szakmai konfliktus nincs és nem is volt.

Egyébként a Budapesti Corvinus Egyetem 2015-ben kötött együttműködési megállapodást az MNB-vel, amelynek eredményeként először létrejött az MNB tanszék, majd ez intézeti státuszra emelkedett. Az együttműködésének köszönhetően

  • megújult a Közgazdasági elemző mesterszak magyar és angol nyelven;
  • a Regionális és környezetgazdaság mesterszak magyar és angol nyelven;
  • önálló programként is elindult a Geopolitikai és fenntartható fejlődés doktori program;
  • több ösztöndíj lehetőség is rendelkezésre állt;
  • továbbá számos jelentős tankönyv és szakkönyv jelent az együttműködés eredményeként.

Az egyetemen nem aggódnak az MNB lépése miatt, ugyanis a Corvinus képzési portfóliójának egyik fő pillére a közgazdaságtudományi képzési terület, amely „egyetlen külsős partnerhez sem köthető, ez mindig is az egyetem önálló, független tevékenysége volt”. Hozzátették, hogy voltak és még lesznek is ehhez a képzési területhez köthető stratégia partnerek, „de ez nem azt jelenti, hogy bármely partnertől függne a képzés léte, szakmai színvonala”.

Az MNB érdemben nem reagált

Az ügyben kerestük a jegybankot is, amely szó szerint ugyanazt a néhány mondatot küldte vissza a kérdéseinkre, mint a Jelennek:

„A Magyar Nemzeti Bank – a jegybanktörvénnyel összhangban – feladatának tekinti a pénzügyi kultúra, az ezt megalapozó közgazdasági gondolkodás, illetve az ezt segítő intézményrendszer és infrastruktúra fejlesztését az általános közgazdasági gondolkodástól a tudományos tevékenységek támogatásáig. Ezért a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy emelje a magyarországi közgazdasági oktatás színvonalát és növelje az általános közgazdasági műveltséget oktatási programok szervezésével és támogatásával, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával. A Magyar Nemzeti Bank természetesen folyamatosan keresi, hogy támogatásával milyen új területeken tud katalizátorként megjelenni és erről minden esetben aktívan tájékoztatja az edukációs közösséget” – válaszolta portálunk megkeresésére az MNB.

(Borítókép: Kisantal Dénes / Index)  • Tippek
  • Csok