A jegybank alelnökének bejelentése berobbantotta a forintot

2021.05.17. 12:03
Virág Barnabás belengette az alapkamat emelését, mire a forint öt hónapja nem látott szintre erősödött.

A Reuters hírügynökségnek adott interjút hétfőn Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, melyet az MTI szemlézett. A beszélgetés legjelentősebb megállapítása az volt, hogy az alelnök megpendítette:

az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni.

A monetáris tanács két következő kamatmeghatározó ülése május 25-én és június 22-én lesz.

Virág Barnabás megállapította, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt. Erre az alapkamat változtatásával reagál a jegybank, míg a kockázati prémiumot megrendítő rövid távú sokkok kezelésére az egyhetes betéti kamatot alkalmazza.

Márciusban még 3,7 százalékos volt az infláció, míg áprilisra 5,1 százalékra nőtt. Ilyen magasságban utoljára 2012-ben járt.

A gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába lép a monetáris politika, és a rövid kamatokat a jegybank proaktívan fogja alkalmazni a rövid távú inflációs kockázatok kezelésére – jelentette ki. A monetáris politika új szakasza több lépésből álló adatvezérelt folyamat lesz, és a kamatemelés megelőzheti az eszközvásárlási program változtatására irányuló bármilyen döntést – szögezte le Virág Barnabás.

Hozzátette: a júniusban megjelenő inflációs jelentés különösen nagy jelentőségű lesz a kockázatok megítélése szempontjából.

Az interjú megjelenését követően a forint öt hónapja nem látott szintre erősödött, jelenleg 352-es szint alatt jár a forint az euróval szemben.

A jegybanki alapkamat tavaly július óta változatlan, 0,60 százalékon áll. Az infláció viszont valóban elrugaszkodott, emiatt Varga Mihály pénzügyminiszternek az idei költségvetésben is módosítást kellett tennie, sőt a szokásosnál korábban ki kellett igazítani a nyugdíjakat, sőt a költségvetési hiánycélt is meg kellett emelnie 6,5-ről 7,5 százalékra.  • Tippek
  • Bankszámla