Karácsony Gergely: Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan-beruházás

scrnli cover1.png
2021.05.17. 14:51
A főpolgármester kész lefújni az atlétikai világbajnokságot, ha nem hátrál meg a kormány. Fővárosi konzultáció indul júniusban a kínai egyetem építéséről.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a hétfői megbeszélésről, melyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szervezett a Fudan Egyetem ügyéről. Többször is írtunk róla, hogy a dél-pesti rozsdaövezetbe tervezett beruházást a korábbi ígértektől eltérően más felosztásban szeretné megvalósítani a kormány.

Karácsony Gergely kifejtette, eredménytelen és hosszú megbeszélést folytattak. Meghallgathatták a kormány érveit, álláspontját a beruházásról, és amit eddig gondoltak, igaz, több mint 500 milliárd forintból építené meg a kormány a Fudan Egyetemet – a diákváros területén.

Elmondta, ők egyetlen olyan hivatalos egyeztetésen sem vettek részt, amelyen a Fudan Egyetem neve elhangzott volna lehetséges beruházásként a diákváros helyén. A főpolgármester megkérdezte a hétfői megbeszélésen Palkovics Lászlót, hogy más, az egyetemi rangsorban a Fudan előtt álló egyetemet megkerestek-e azzal a szándékkal, hogy Magyarországon épüljön kampusza, de a válasz nem volt. Ezt a kérdést egyébként mi is feltettük a miniszterrel készített interjún, és ugyanezt a választ kaptuk.

Azokat a funkciókat, melyek a diákváros értelmét adnák, összezsúfolva, az eredeti beruházási terület töredékrészén építenék meg. Ha felépülne a 8 ezer kollégiumi férőhely, az embertelen módon, összezsúfolva történne

– hangoztatta a főpolgármester. Baranyi Krisztina idekapcsolódva aláhúzta: a jelenlegi törvényjavaslat szerint az eredeti 26 hektár helyett 5,5 hektáron épülne meg a diákváros, ez még akkor sem lenne több 6-7 hektárnál, ha hozzászámolnák a ferencvárosi ingatlanokat. Ha tartanák az eredetileg vállalt kollégiumi férőhelyszámot, ezt csak úgy lehetne megvalósítani, ha nagyjából 40 emeletes épületeket emelnének.

Karácsony Gergely Orbán Viktort is idézte a sajtótájékoztatón, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat.

Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan-beruházás, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja ezt a beruházást

– rögzítette a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely azt mondta, ragaszkodnak a 2019 decemberében, a közfejlesztések tanácsának ülésén megkötött háromoldalú megállapodáshoz, melynek aláírói a magyar kormány, a Ferencváros és Budapest. Ebben a megegyezésben pedig nem szerepel a Fudan, csak a diákváros.

Indul a konzultáció

Baranyi Krisztina az eseményen közzétette: mivel a vészhelyet miatt a tervezett fővárosi és kerületi népszavazást nem tudják megtartani a Fudanról, ezt esetleg decemberben vagy a jövő évi választások előtt lehetne megtartani, ezért más irányba indulnak.

Fővárosi konzultációt indítanak a Fudanról, több kérdéssel:

  • Akarja-e Budapest népe, hogy a diákváros helyett kínai egyetem épüljön?
  • Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárdos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetem miatt, ahol 2,5-3 millió forinttal kezdődne az éves tandíj?
  • Akarja-e egyáltalán Budapest népe a Fudan-beruházást?

A konzultációt a közéleti ügyekben petíciókat, polgári kezdeményezéseket életre hívó aHang platform közreműködésével indítja el a főváros – offline és online formában. A platform kampányigazgatója, Hajdú Gergő elmondta, júniusban indul a konzultáció. Garantálja, hogy egy ember csak egyszer fog tudni szavazni, név nélkül. Az akcióhoz várják aktivisták jelentkezését.

A sajtótájékoztató végén Karácsony Gergely közölte: ha a budapestiekkel együtt – vagyis a konzultáció révén – sikerül elérni, hogy a kormány betartsa a korábbi megállapodást,

akkor a Fővárosi Önkormányzatnak nem kell felmondania a 2023-as atlétikai világbajnokság kapcsán kötött együttműködési megállapodást a kormánnyal.

A vébét ugyan kormányzati pénzügyi támogatással, de Budapest rendezi. Baranyi Krisztina hozzáfűzte, az atlétikai stadion már biztosan felépül, félig kész van, de a vébét még lefújhatja a főváros. Karácsony Gergely jelezte, nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen.

A főpolgármester azt mondta, a következő hónapokban ki fog derülni, hogy hoz-e eredményt a konzultáció, és kormány újragondolja-e a Fudan ügyét.

(Borítókép: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a kínai Fudan Egyetemről 2021. május 17-én)