Dollármilliókat csaltak ki áldozataikból az Elon Musk-imitátorok

2021.05.18. 10:48

Továbbra sem árt óvakodni a bitcoin kriptovalutában utazóknak a kamu-Elon Muskoktól, a Financial Times cikke szerint ugyanis több millió dollárt loptak el a különféle kriptavaluta-csalások alkalmával. Tavaly október elseje és március 31-e között a fogyasztók összesen több mint 80 millió dollárt buktak a csalások miatt az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság adatai szerint. Ezek közül több mint kétmillió dollár az Elon Musk-imitátorok tevékenységéhez köthető.

Az előző év azonos időszakához képest mintegy tízszeresére növekedett a csalások nyomán elveszített vagyon. Több mint hétezer csalást jelentettek a jelzett hat hónapos időkeretben, ami a megelőző évinek csaknem 12-szerese. A csalók legtöbbször tippeket vagy „titkokat” kínáltak a befektetőknek, hogy segítsenek nekik a kriptovaluták kereskedelmében.

A szabályozó a csalások megugrásának egyik fő okaként a kriptovaluta-kultúrát övező „vadnyugati hangulatot” jelölte meg, valamint a „rejtélyességet”, ami táptalajt adott a gyors pénzszerzésben reménykedő, zömmel fiatal fogyasztókat megcélzó csalók számára.