Kedvezőbb adórendszert akar a vállalkozásoknak Brüsszel

2021.05.18. 18:14

Hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszert szeretne az Európai Bizottság. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos elmondta: az új adórendszer célja, hogy egy olyan, stabil üzleti környezetet alakítson ki az unióban, amely egyaránt kedvez a gazdasági növekedésnek és a munkahely-teremtésnek.

A terv szerint csökkennek az adminisztratív terhek, megszűnnek az adózási akadályok a közös piacon.

Egységes társaságiadó-keretszabályt ad az unió számára. Ugyanakkor minimalizálja az adóelkerülést, támogatja a beruházásokat, írta a Portfolio a távirati iroda alapján.

Kapcsolódó

Döntött az Európai Unió Bírósága a magyar reklámadóról

Elutasították a bizottság fellebbezését.

Az Európai Bizottság adóügyi menetrendet is meghatározott a következő két évre olyan intézkedésekkel, amelyek a tervek szerint előmozdítják a beruházásokat, erőteljesebben védik a nemzeti bevételeket, de támogatják a zöld és a digitális átállást is. A intézkedések közé tartozik például, hogy az Európai Unióban tevékenykedő nagyvállalatoknak közzé kellene tenniük tényleges adókulcsaikat, ez nagyobb átláthatóságot jelentene. 

A testület ajánlást fogadott el a veszteségek belföldi kezeléséről. Ez arra ösztönzi a tagállamokat, hogy legalább az elmúlt pénzügyi évre engedélyezzék a veszteségek elhatárolását a vállalkozásoknak. Ez azoknak a cégeknek kedvez, amelyek a világjárvány előtti években nyereségesek voltak, mivel lehetővé teszi, hogy az idei és a tavalyi veszteségüket levonják majd a 2020 előtt befizetett adókból.