Sok százmilliárdos pályázatdömping indul az agráriumban

2021.05.18. 21:07

Az agrártárca ebben az évben több mint 950 milliárd forint felhasználását és kifizetését teszi lehetővé a gazdáknak, ami meghaladja a megelőző hét év teljes támogatási összegét – mondta Nagy István agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron az MTI tudósítása szerint. Közölte azt is, hogy a következő hétéves uniós ciklusban 4265 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások a magyar vidéken.

A tárcavezető az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadási ünnepségén hangsúlyozta, hogy ez utóbi összeg háromszor nagyobb, mint az előző költségvetési időszak fejlesztési forrása volt. Részben abból adódik, hogy a kormány 80 százalékos társfinanszírozást biztosít az új ciklusban az agrár- és vidékfejlsztési pályázatokhoz, míg az előző ciklusban ennél lényegesen alacsonyabb volt a nemzeti forrásrész a beruházási pályázatoknál. 

Az állattartó telepek korszerűsítésére meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszegre 280 milliárd forintos támogatási igény érkezett be – említett egy példát Nagy István a gazdák beruházási kedvére. Ezért a tavaly év végén az előző, 2014-2020-as ciklus kerete terhére kiírt pályázat forrását 260 milliárd forintra emelték. 

Ezzel minden érvényes pályázat eredményes lett, ezzel tudjuk meghálálni azt a töretlen bizalmat, hitet, kitartást és erőt, amelyet az elmúlt időszak nehézségei során mutattak – fogalmazott a miniszter. Nagy István elmondta, az állattartó telepek rekonstrukciójára kiírt pályázatban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 49 kedvezményezettnek több mint 24,57 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Arról is beszélt, hogy hasonló nagyságrendben jelent meg pályázat a növénytermesztési ágazatban, ebből az összegből terményszárítókba és tárolókba fektethetnek a gazdák, de jönnek a kisállattenyésztők számára elérhető és az élelmiszeripari fejlesztésekre fordítható kiírások, valamint a precíziós és digitalizációs pályázatokra is elérhetővé tesz mintegy 100 milliárd forintos keretösszeget az Agrárminisztérium.

Egy hónapon belül 600 milliárd forint értékű pályázati forrást fognak a gazdák rendelkezésére bocsátani mintegy "étlapként", amire felkészülhetnek, az év hátralévő részében pedig sorra lehet támogatásokat igényelni – tette hozzá a tárcavezető.