2024-ig biztosan várni kell, hogy visszaálljon a légi forgalom

2021.05.21. 15:07 Módosítva: 2021.05.21. 15:51

Még a legjobb esetben is csak 2024-ben állhat vissza a légi forgalom Európában a koronavírus-járvány előtti állapotába – derül ki az Eurocontrol által pénteken publikált elemzésből. Az európai légi közlekedésért felelős szervezet szerint idén január és április között a légi forgalom 65 százalékkal kisebb volt, mint 2019 azonos időszakában. 

Véleményük szerint az, hogy mikor lehet ismét elérni a járvány előtti szintet, elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül mindenkihez eljuttatni a koronavírus elleni vakcinákat, valamint hogy ezek hatásosak lesznek-e a vírusvariánsok ellen. 

Erre vonatkozóan a szervezet három forgatókönyvet állított elő.

  • A legkedvezőbb esetben úgy számolnak, hogy a vakcinák elosztása gyorsan és zökkenőmentesen halad, és már idén nyáron számos utazási korlátozást fel lehet oldani. Véleményük szerint ebben az esetben 2024-re visszaállhat a járvány előtti állapotra a forgalom volumene. 
  • Ennél szkeptikusabban számol a másik két forgatókönyv. Az egyiknél úgy számolnak, hogy Európában csak 2021 végére sikerült elérni a nyájimmunitást, valamint az utazási korlátozásokat is csak ekkor, valamint 2022 első felében sikerül feloldani. Ez esetben megközelítőleg 2025-re teszik azt az időszakot, amikor visszaállhat a légi közlekedés kerévágása a régire. 
  • A legrosszabb forgatókönyvnél úgy számolnak, hogy az időközben megjelenő újabb és újabb variánsok ellen nem hatnak a koronavírus elleni oltóanyagok, ezért a járvány Európában és világszerte is évekig jelen marad. Ez esetben úgy számolnak, hogy a légi forgalom csak körülbelül 2029-ben állhat vissza a járvány előtti állapotába.

A szervezet vezetője szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a második forgatókönyv következik majd be. Eamonn Brennan emlékeztetett arra, hogy a vakcinaelosztásban történő előrelépések ellenére még mindig sok helyen fenntartották az utazási korlátozásokat.

Hozzátette: mindezek fényében valószínűnek tűnik, hogy a 2021-es év egészét nézve a forgalom körülbelül a fele lesz majd a 2019-esnek. „A következő év végére elérheti a 2019-es forgalom 72 százalékát, azután pedig szép lassan, 2025-re közelítheti meg a járvány előtti szintet” – mondta. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás