A Krisztina körútra költöznek az MNB-s dolgozók, ameddig kipofozzák a jegybank épületét

2021.05.21. 15:33

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját. Az 1905-ben átadott épület az azóta eltelt évtizedek során elhasználódott és elavult. A kívül-belül megújuló, eredeti fényét visszanyerő műemlék épület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi.

Kapcsolódó

250 milliárd forint osztalékot fizet be az MNB a költségvetésbe

A jegybank szerint elégséges az eredménytartalékuk, így a tavalyi nyereségüket átengedik az államnak.

A műemléki épület teljes külső és belső felújításának költsége 54 milliárd forint, amelyet a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából áll.

A rekonstrukció – amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy – alatt az MNB zavartalanul ellátja feladatait, a Szabadság téri épület teljes állománya az átmeneti időszakban egy Krisztina körúti irodaházban dolgozik majd, közölte a jegybank a honlapján.

Az MNB vezetése úgy határozott, hogy az épület tarthatatlan műszaki állapota miatt elkerülhetetlenné vált épületfelújítást egy átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítja meg; két vezérelv mentén. Egyfelől visszaadja a világviszonylatban is egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját. Másfelől az MNB Zöld Programjával összhangban egy olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakít ki, amellyel a jegybank nem csak az ikonikus épület hosszú távú felhasználását garantálja, hanem a kor kihívásainak megfelelően karbonlábnyomát is csökkenti.