Londoni elemzők szerint többször hozzányúl majd az alapkamathoz az MNB

2021.05.21. 20:18 Módosítva: 2021.05.21. 20:19

Londoni elemzők arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelési sorozatba kezd. Utalnak Virág Barnabás MNB-alelnök hétfői nyilatkozatára, aki szerint az alapkamat emelésének a lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni.

Kapcsolódó

A jegybank alelnökének bejelentése berobbantotta a forintot

A júniusi inflációs jelentés különösen fontosnak ígérkezik.

A Morgan Stanley elemzője úgy látja: az infláció akár egész évben a 3 százalékos cél fölött maradhat, így elfogy a mozgástér az MNB számára, hogy folytassa az extrém laza monetáris politikáját.

Georgi Deyanov júniusban és júliusban 15-15 bázispontos kamatemelésre számít a magyar jegybanktól.

Úgy kalkulált: a járvány előtti 0,9 százalékos rátához tér vissza nyár végére a jegybank, és közben összezárja azt a 15 bázispontos ollót, ami a mostani, 0,6 százalékos alapkamat és a jelenlegi 0,75 százalékos egyhetes betéti ráta között van. Az elemző elképzelhetőnek tartja a további emelést is, hiszen a gazdaság újraindításával a növekedés tovább gyorsulhat az év második felében. Az uniós helyreállítási program forrásai is fűtik a gazdaságot, így a felfelé mutató inflációs kockázatok hosszabb ideig jelen lehetnek, írta a Portfolio.

A Societe Generale elemzője gyors kamatemelést vár az MNB-től:  júniusban 15 bázispontosat. Marek Drimal azt prognosztizálja: ezt majd szeptemberben és decemberben 25-25 bázispontos további kamatemelés követi. Így az alapkamat még az idén 1,25 százalékra nőhet. Szerinte jövőre további, összesen 100 bázispontos kamatemelést hajt végre a jegybank. 

Az elemző arra számít, hogy a forint hosszabb távon is erősödik: 2022 első negyedévében az euróért 335 forintot kell adni.