Az NHP Hajrá! dominál a kkv-hitelfelvételben

2021.05.21. 15:30

Az első negyedévben a vállalati hitelállomány 6 százalékkal bővült éves szinten, míg a kkv szegmensben, az előzetes adatok alapján, 17 százalékos növekedési ütem valósult meg. A vállalatok hitelfelvételét az NHP Hajrá! szerződéskötései jelentős mértékben támogatták. A teljes vállalati hitelkibocsátás csaknem harmada, míg a kkv-kölcsönök több mint fele a program keretein belül valósult meg a negyedévben, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

Kapcsolódó

NHP Hajrá: 934 milliárd már lekötve

A 1,5 ezer milliárd forintos keretből folyósított összeg több mint felét mikro- és kisvállalkozások igényelték.

A lakossági hitelállomány első negyedéves 213 milliárd forinttal bővült.

Ez 13,7 százalékos éves hiteldinamikát mutatott.

A babaváró hitelek stabil kibocsátása érdemben hozzájárult a növekedéshez. A negyedév során megkötött lakossági hitelszerződések volumene még elmarad a járvány előtti szintektől, márciusban azonban már tapasztalható volt az idén hatályba lépett új otthonteremtési támogatások hitelkereslet-növelő hatása, jelezte az MNB.

A bankok várakozásai szerint ez év második és harmadik negyedévében mind a lakáscélú-, mint a fogyasztási hitelkereslet élénkülhet. A fizetési moratórium törlesztéseket mérséklő hatása továbbra is számottevő. A fizetési moratóriumban idén februárban a jogosult lakossági hitelállomány 50 százaléka, míg a vállalati hitelek 35 százaléka szerepelt.