Rengetegen keresik fel a bankokat, de ez várható volt

2021.05.21. 15:50 Módosítva: 2021.05.21. 15:51

Hatalmas az érdeklődés a bankoknál a támogatott lakásfelújítási hitel iránt. Ez nem meglepő, hiszen egy nemrégiben készített reprezentatív kutatás eredményei szerint a lakosság csaknem egyharmada tervezi, a másik harmada pedig lehetségesnek tartja, hogy a következő két évben belevág otthona felújításába – közölte az OTP Bank.

Az összes megkérdezett körében a válaszadók 15 százaléka mondta biztosra vagy valószínűre, 22 százaléka pedig lehetségesnek, hogy igénybe veszi a költségek legfeljebb felét kitevő, idén januártól elérhető otthonfelújítási támogatást, amelynek összege nem haladhatja meg a 3 millió forintot.

A felmérésből az is kiderült, hogy a pályázók harmada hitelből teremtené elő a tervezett munkák elvégzéséhez szükséges összeget.

Kapcsolódó

Az óriási ügyféligényre való tekintettel, a bankok egymással versengve indították el a hitelkonstrukciót. Több hitelintézet, például a Takarékbank, a K&H, az Erste vagy a Gránit Bank már február 1-jén elkezdte a termék forgalmazását, de elérhető még a kölcsön egyebek mellett a Raiffeisennél, az MKB-nál, a Budapest Banknál, az UniCreditnél és az OTP-nél is, írta a Napi.hu.

Kapcsolódó

Sokan érdeklődnek a lakásfelújítási hitelek iránt a bankoknál

Több pénzintézet is arról számolt be, hogy az otthonfelújítási támogatott kölcsönök iránt számottevő az érdeklődés.

A támogatott lakásfelújítási hitelt felvevők többsége a maximum környéki, 6 millió forintos összeget igényli.

Ez a helyzet a Raiffeisennél, az UniCreditnél az eddig befogadott 120 kérelemnél átlagosan 5 millió forintos összeget kértek, a Takarékbanknál 4,8 millió forint az átlagosan igényelt hitel, és 2,5 milliárd forintnyi befogadott kérelemnél tartanak.

Különutas maradt a CIB Bank. A pénzintézet úgy döntött, hogy a széles körű ügyféligények gyors kiszolgálásáért a meglévő 5 és 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitelét kínálja kamatkedvezménnyel a lakásfelújítást tervező ügyfeleinek