Nő az szja-mentes jövedelemhatár

2021.05.22. 10:41 Módosítva: 2021.05.22. 10:46

Sok kisvállalkozásnak az átalányadózás lehet a legjobb választás jövőre, amennyiben a Pénzügyminisztérium javaslatát az Országgyűlés megszavazza – jelentette ki Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg 15 ezer átalányadózó egyéni vállalkozót tart nyilván az adóhivatal, ez a szám jövőre akár az ötszörösére is nőhet az új szabályozás következtében. Az előnyös változás közül elsőként az új adómentességi határt emelte ki: a jövedelem az éves minimálbér feléig adómentes lenne, ami idei értékekkel és 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy 

csaknem 1,7 millió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A 80 százalékos költségelszámolásra jogosultak esetében még magasabb az adómentességi összeghatár, így például az átalányadót választó fényképészeket, halászokat, fodrászokat, taxisokat vagy telefonszerelőket (az idei minimálbérértékkel számítva) mintegy 5 millió forintos éves bevételig nem terhelné szja-fizetési kötelezettség.

Izer Norbert szerint az új szabályozás sok, mellékállásban vállalkozó magánszemélynek hozhat könnyebbséget, és segítheti a vállalkozóvá válást is.

Így könnyen, egyszerűen és szinte minimális kockázattal bele lehet vágni bármilyen vállalkozásba

– vélekedett, hozzátéve, hogy az új átalányadózásnál nincsen tevékenységi korlát, csak bevételi: 

az átalányadót jövőre az éves minimálbér tízszereséig lehet választani, ami most 20 088 000 forint.

A kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetében a bevételi korlát magasabb, ők akkor is átalányadózhatnak, ha bevételük nem haladja meg az éves minimálbér ötvenszeresét.

A szakpolitikus szerint a jövedelem kiszámítása is sokkal egyszerűbb és kedvezőbb lesz. Az alkalmazható költséghányadok száma a jelenlegi nyolcról háromra csökken. Az érintettek a bevételükből 40, 80 illetve 90 százalékos költséghányad levonásával állapíthatják meg jövőre jövedelmüket.
   
Izer Norbert kitért arra is, hogy a legkisebb vállalkozásokat segítő új szabály a gazdaság újraindítását segítő adóváltozások egyik fontos eleme. Az ezeket tartalmazó törvényjavaslatot május 11-én nyújtotta be a Pénzügyminisztérium, és ha a tervezetet az Országgyűlés megszavazza, akkor jövőre tovább csökkennek az adóterhek, kevesebb lesz adminisztráció, és folytatódik a gazdaság fehérítése – összegezte az államtitkár.