Durván pörög idén is a csok igénylése

B  OB20180812009
2021.05.22. 05:48
Három hónap alatt lehívtak közel 157 milliárd forintnyi támogatást. 2015 óta az igénylők kétharmada csak meglévő gyerekre kérte, a bevállalós nagycsaládosok négyszázmilliárdnyi támogatást igényeltek.

Három hónap alatt 157,9 milliárd forintnyi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) ítéltek meg 2021-ben – derül ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala által az Indexnek megküldött és a KSH 2020 végéig rendelkezésre álló statisztikái összevetése után. Az igénylők száma pedig tavaly év végéhez képest 15 177-tel nőtt. Novák Katalin hivatala lapunk megkeresésére közölte, hogy

a csok 2015 júliusi indulása és 2021. márciusa között összesen 171 ezer család vette igénybe a kedvezményt összesen 544 milliárd forint összegben.

A KSH 2016–2020 közötti, május elején közölt adatsorában még mindössze 155 823, hitelintézetek által folyósított támogatás volt feltüntetve 386,1 milliárd forint összegben. 

csok támogatás alakulása 2016 2020 ksh
Fotó: KSH

2020-ban egyébként összesen kilencvenezer lakáshitelt engedélyeztek, 918 milliárd forint értékben. Az engedélyezett lakáshitelek közül az államilag támogatott hitelek száma 41, összegük 16 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint, miközben az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 10,1 millió forintról 8,3 millió forintra mérséklődött.

A támogatott lakáshitelezés térnyeréséhez több intézkedés is hozzájárult:

  • 2018 végétől emelkedett az új lakáshoz igénybe vehető családi otthonteremtési támogatás összege, és bővült a jogosultak köre is.
  • 2019 júliusától a használt lakások vásárlásához is elérhető lett a csokhoz kapcsolódó támogatott hitel, és megszűnt a 35 milliós értékhatár, ezzel a támogatott hitel a nagyvárosi igénylők szélesebb köre számára vált elérhetővé.
  • Ugyanekkor elindult a falusi csok is, amely együttesen kínál támogatott hitelt lakásvásárlásra és -felújításra.
  • Elindult a babaváró hitel is, bár az szabad felhasználású, mégis sokszor lakhatásfinanszírozásra fordítják.

A csoktámogatások szélesebb körben való terítése azzal járt, hogy 2020-ban a folyósított támogatások száma 18, összege 29 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Egyébként a 2016 és 2019 között realizált 655 ezer lakástranzakcióból átlagosan közel minden hatodiknál vették igénybe a csokot. A támogatást felhasználók aránya az újlakás-vásárlók körében 42, a használtlakás-vásárlók esetében 12 százalékra becsülhető a KSH adatai szerint.  

csok 2016 2020 ksh
Fotó: KSH

A tárca nélküli miniszter hivatalának adatai alapján a csok igénybevétele a járvány ellenére sem esett vissza 2020-ban, az igénylők száma (33 ezer fő) lényegében megegyezett a 2019. évivel. Az új lakásra támogatást kérők száma ugyan csökkent, de ezt a használt lakást vásárlók vagy lakásukat bővítők számának növekedése ellensúlyozta. 

Egyedül az igényelt támogatási összeg csökkent valamelyest (négy százalékkal), éppen a jellemzően magasabb, új lakásra kért támogatások visszaesése miatt, amelyet a használt lakásra járó alacsonyabb támogatás csak részben kompenzált – értékelték az adatokat. Mint írták, 

az átlagos családonkénti csoktámogatás összege a kormány adatai szerint 3,2 millió forint körül alakult

a legfrissebb, 2021. március végi adatok alapján, míg 2020-ban a KSH szerint még egy folyósításra átlagosan 2,5 millió forint jutott. 

A KSH adatsora szerint az egy folyósításra jutó átlagos összeg 2020-ban

  • új lakás építése esetén 3,2 millió,
  • új lakás vásárlásakor 5,7 millió,
  • használt lakás vásárlásakor 2,4 millió forint volt.

Így alakult a gyerekvállalás 

A kormány adatai szerint az indulás óta eltelt időben a kérelmezők 65,4 százaléka, azaz mintegy 112 ezer család kizárólag meglévő gyermekei után kérte a csokot. A program indulása óta összesen folyósított összeg mindössze három százalékát, mintegy 15 milliárd forintot hívtak le az egygyermekes szülők. 

Az igénylők 34,6 százaléka, mintegy 59 ezren pedig – meglévő gyermekeik mellett vagy anélkül – újabb gyermeket vagy gyermekeket ígérve igényelték a kedvezményt.

A kétgyermekes családok összesen mintegy 129 milliárd forintnyi támogatást kaptak, a nagycsaládosok pedig mintegy 400 milliárd forintot hívtak le.   

A három vagy több gyermekes családok által igényelhető kamattámogatott kölcsön lehetőségével 31 ezer család élt 2015 nyara óta. A folyósított hitel összesen 326 milliárd forint volt az idei első negyedév végéig. Ez alapján a kormány adatai szerint egy igénylő átlagosan 10,4 millió forint kedvezményes hitelt vett fel. 

Új lakás vásárlásakor a csokot igénylők 90 százaléka kérte a kamattámogatott hitelt is, míg a használt lakásba költöző kérelmezők 54 százaléka élt ezzel a lehetőséggel is. Az átlagosan igényelt hitelösszeg az előbbi esetben 10,6, míg az utóbbi lakáskategória esetén 9,7 millió forint volt. Vagyis 

az új ingatlant építő vagy vásárló nagycsaládosok túlnyomó többsége összesen átlagosan mintegy 20 millió forint támogatásban részesült

a vissza nem térítendő kedvezmény és kamattámogatott kölcsön formájában – közölte az Index érdeklődésére a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala. 

Beszámoltak arról is, hogy a „falusi csokhoz” kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt 2019. júliustól 2021. március végéig ötezer esetben – az összes falusi csok igénylésének negyedénél – vették fel a családok. A folyósított hitelösszeg összesen 34 milliárd forint volt, vagyis családonként átlagosan hétmillió forintot igényeltek. Ezeket 89 százalékban vásárlással egybekötött korszerűsítésre/bővítésre igényelték. A KSH szerint 2020-ban a felújításra, lakásbővítésre fordított csoktámogatások száma közel háromszorosára, összegük hatszorosára ugrott az előző év azonos időszakához képest.  

Azzal kapcsolatban azonban egyelőre nincs adata a hivatalnak, hogy hány esetben fordult elő, hogy a családok nem tudták teljesíteni a támogatásért tett gyermekvállalási ígéretüket, sem pedig olyanról, hogy az egyéb szerződéses feltételek megszegése miatt szabtak volna ki szankciót, pedig idén és jövőre is szigorítanak a csokszabályokon. 

(Borítókép:  A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített egy debreceni család. Fotó: Oláh Tibor / MTI)