Csehek vették meg a Colt fegyvergyárat

2021.05.24. 19:44

A Ceska zbrojovka Group (CZG) cseh fegyvergyár véglegesen tulajdonába vette az amerikai Colt fegyvergyárat, miután 220 millió dollár készpénzért és 1,1 millió új saját részvény ellenében megszerezte az amerikai Colt’s Manufacturing Company és kanadai érdekeltségének anyavállalata, a Colt Holding részvényeinek száz százalékát – számolt be az MTI. A cseh cég az elmúlt hónapokban megkapta az illetékes amerikai, kanadai és cseh hivatalok jóváhagyását.

A CZG a tranzakcióval új termelői kapacitásokhoz és megrendelésekhez jutott az Egyesült Államokban és Kanadában. Mindkét ország fegyveres erői hosszú idő óta Colt márkájú pisztolyokat használnak.

A Colt márkát az alapító Samuel Colt a XIX. század elején kifejlesztett forgótáras revolverével tette világszerte ismertté. A patinás cég 175 éves múlttal büszkélkedhet. 

A Colt egyik 1851-es modellje
A Colt egyik 1851-es modellje
Fotó: Sepia Times / Getty Images Hungary

A dél-morvaországi Uhersky Brodban székelő egykori cseh állami fegyvergyártó vállalat privatizálásával létrejött CZG-csoport az egyik legnagyobb európai kézifegyvergyártó cég. Tavalyi forgalma 6,8 milliárd koronát tett ki, ezzel éves szinten 14,6 százalékkal nőtt a bevétel. A cseh holding tavaly összesen 467 463 darab kézifegyvert adott el, mindez 24,9 százalékos növekedésnek felel meg.

Az amerikai Colt átvétele után a CZG alkalmazottainak száma Csehországban, az Egyesült Államokban, Németországban és Kanadában meghaladja a kétezret.