Perbe fogják a megtévesztő webáruházakat

2021.05.25. 06:49

A fogyasztók érdekvédelmi szervezetének felmérése szerint számottevően nem csökkent a csalás szándékával értékesítő online kereskedők száma. A tisztességtelen gyakorlat megszüntetése érdekében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) közérdekű pereket indít – írja a Népszava.

Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke elmondta: folyamatosan vizsgálják, honnan érkezik a legtöbb panasz, hol tartják be legkevésbé a szabályokat, és alapos indok esetén jogi útra terelik az ügyet.

A szervezetnek tavaly két, idén egy pere kezdődött. Az elnök hozzátette: a megyei ügyészségek is indítványozhatnak bírósági eljárást a fogyasztók érdekében, és az a tapasztalat, hogy érdemes, mert ennek és a nyilvánosságnak visszatartó ereje van.

A fogyasztók és vállalkozások közötti szerződés részletes szabályairól szóló kormányrendelet 2014 júniusa óta szabályozza az internetes vásárlást. Mégis gyakori, hogy megtévesztésül a régi előírásokat tüntetik fel a weblapokon, holott például a vételtől számított indoklás nélküli elállás időtartama nyolc helyett már tizennégy munkanap.

Ugyancsak előfordul, hogy a jótállás valós időtartamát tüntetik fel helytelenül, holott ez január 1-jétől 10 és 100 ezer forintos érték között egy év, 100 ezertől 250 ezer forintig két év, 250 ezer forint felett pedig három év.