Csak a rászorulókat támogatná a bankszövetség

2021.05.26. 16:39 Módosítva: 2021.05.26. 16:39

Szelektálna a bankszövetség. A szakmai érdekképviselet szerint a moratórium meghatározó célja és a bankszektor alapvető feladata az, hogy célzott és hatékony segítséget nyújtson, kifejezetten a rászorulóknak.

A Magyar Bankszövetség az éves rendes testületi ülése után, honlapján kiadott közleménye szerint, „ezen a célon túlmutató programot a bankszövetség a továbbiakban szakmailag nem támogathat”.

A szakmai érdekképviselet úgy látja: nem indokolható a bankszektor extra költségviselése olyan ügyfelek után, akik megfelelő jövedelemmel vagy elegendő tartalékkal rendelkeznek vállalt kötelezettségeik teljesítéséhez.

Kapcsolódó

Augusztus végéig marad a hitelmoratórium

Lapértesülés szerint megszületett a megállapodás a törlesztési moratórium sorsáról a kormány, a jegybank és a Magyar Bankszövetség között.

A közleményben azt írták: a vírushelyzet okozta lakossági és vállalati nehézségek áthidalását a Magyarországon alkalmazott hiteltörlesztési moratórium Európában az ügyfelek számára legkedvezőbben segítette.

A magyar bankszektor bizonyította, hogy jelentős munkatöbbletet és plusz költségeket is vállalva, a legnagyobb kihívások mellett is ügyfelei rendelkezésére áll, olvasható az állásfoglalásban.  A pandémiával sújtott 2020-ban a vállalati hitelállomány folyósítás 6 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a bankszektor kifejlesztette és bevezette a kormányzati családtámogatási programokat. A bankszövetség jelezte: előrejelzések szerint a hiteltörlesztési moratóriumok összesített, várható költsége meghaladja a 400 milliárd forintot.