A foci-Eb mentheti meg a budapesti szállodák nyarát

GettyImages-543313920
2021.05.28. 05:59
Nyárra nincsenek vérmes reményei a hazai szállodáknak, de ha a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti meccseire jöhet 10-20 ezer külföldi drukker, az hatalmas lökést adna a koronavírus miatt hibernált szállodáknak – véli Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kulcskérdésnek tartja, hogy az unióból kilépett britek milyen feltételekkel tudnak majd Magyarországra látogatni.

Az Európai Tanács és az unió parlamentje május 20-án tette közzé egy közleményben, hogy megállapodtak: július 1-jétől szabadon lehet mozogni az EU területén – a várva várt uniós oltási igazolvány birtokában. A papíralapú és digitális dokumentumot egy évre adják ki, és rögzítik benne, hogy a birtokosa hogyan lett védett, oltás révén, meggyógyult a fertőzésből vagy negatív tesztje van.

A közelgő utazási szabadságot mindennél jobban várják a koronavírus miatt padlóra került magyarországi vendéglátók, de vajon mire számítanak a védettségi útlevél kiadása és a szabad mozgás engedélyezése nyomán? Flesch Tamást, a Continental Group ügyvezetőjét, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét kérdeztük.

Turisztikai szempontból az elmúlt egy év történéseihez képest óriási előrelépés, hogy nyártól lehet majd utazni ezzel az igazolvánnyal. Számunkra nagyon fontos, hogy az európai országokban hogy áll az átoltottság, hiszen a magyar turizmus jelentős részét kitevő Budapestre érkező turisták 85 százaléka Európából jön. A vidéki külföldi vendégéjszakákat zömmel a környező országokból érkező csehek, szerbek, románok, és kicsit távolabbról a lengyelek jegyzik, tehát jelentős dolog, ha ők is szabadon utazhatnak. Ha mellettük az osztrákok és a németek is nagy számban tudnának jönni hozzánk, az remek lenne.

Persze nem csak az európaiak számítanak, a tengerentúlról és Ázsiából is sokan érkeznek, 2018-as adatok szerint mintegy 1,4 millióan. 

Kína és Oroszország is rajta van a budapesti top-10-es »küldőlistán«, vagyis ezekből az országokból évente rengeteg vendég érkezik. Viszont a legjobb tízben ott van az Egyesült Államok és Dél-Korea is, ahonnan vélhetőleg mostanában nem igazán jön majd nagyobb turistatömeg, hiszen az emberek még tartanak a pandémiától. Ha ők és esetleg a kínaiak, oroszok is kiesnének, az óriási érvágás lenne. Ám a hazai turizmusban a britek szerepe legalább ennyire jelentős, a németek mellett ők hozzák a legtöbb vendéget, ráadásul ők már nem is uniós tagállamból jönnek, így nem tudjuk, mi lesz velük

– magyarázta Flesch Tamás.

Az úgynevezett küldőpiac – vagyis ahonnan a legtöbben érkeznek hozzánk – országos (ebben Budapest is benne van természetesen) top 10-es listája a Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-as adatai szerint így fest:

  1. Németország
  2. Egyesült Királyság
  3. Csehország
  4. Ausztria
  5. USA
  6. Lengyelország
  7. Olaszország
  8. Oroszország
  9. Románia
  10. Szlovákia

Fontos, hogy mivel nem mindenhol oltanak az unióban is elfogadott vakcinákkal, kétoldalú megállapodások döntik el, hogy a kiállított védettségi igazolással milyen nemzetiségű turisták utazhatnak például Magyarországra. A kormányzati tájékoztató oldalon május 21-ig a következő országokkal állapodott meg a magyar külügyminiszter: Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Törökország. Mivel a románoknál is zöld kategóriába kerültünk, onnan védettségi igazolással karantén- és tesztkötelezettség nélkül érkezhetnek turisták. Akikkel ugyancsak tárgyalunk: Szlovákia, Lengyelország, Izrael, Görögország.

A top 10-es „küldőlistáról” tehát eddig csak a csehekkel született kétoldalú megállapodás a szabad utazásról, Romániából jöhetnek turisták, illetve a lengyelekkel tárgyalunk.

Flesch szerint ez is nagy dolog, de szükség lenne a további egyezségekre is.

Ez nem megy egyik percről a másikra, szóval a fővárosi szállodáknak nyárra még nincsenek vérmes reményeik, hogy tömött sorokban jönnek majd a turisták, de őszre már erősebb hónapokat várunk. Az, hogy Európában lecsengőben van a járvány, egyelőre egyáltalán nem érződik a foglalásokban. Szinte kizárólag üzletemberek szállingóznak. A budapesti szállodák számára az a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a foci-Eb idején? Ha védettségi igazolvánnyal beengednének 10-20 ezer külföldi turistát a négy hazai Eb-meccsre, az már érzékelhető változást hozna a vendégforgalomban. Kulcsfontosságú lehetne ez a kilábalásban.

A mögöttünk hagyott pünkösdi hétvégéről a szállodaszövetség elnöke annyit mondott: általában a magyarok „viszik el” ezt az időszakot, s el is vitték, 70-80 százalékos átlagos foglaltság volt a vidéki szálláshelyeken. A külföldi foglalások száma viszont minimális volt.

(Borítókép: Szurkolók ünneplik a magyar válogatott visszatérését Budapesten 2016. június 27-én. Fotó: Arpad Kurucz / Anadolu Agency / Getty Images)