Elkészült a sátáni összeggel dráguló dubaji magyar pavilon

2021.05.29. 16:45 Módosítva: 2021.05.29. 19:37

Befejeződtek a Dubaji Világkiállításra szánt magyar pavilon kivitelezési munkálatai, az épület a hatósági ellenőrzésekre vár – írja az Expo 2020 Nonprofit Kft. közleménye nyomán a Magyar Nemzet.

Az Expo 2020 „Mobilitás” kerületében található pavilon hasznos alapterülete mintegy 1926 négyzetméter. Az egész Perzsa-öböl menti régió egyetlen faszerkezetű épületként csaknem 560 ezer kilogramm fát emésztett fel a megépítése. Az épületet az Ybl Miklós-díjas magyar építész, Csernyus Lőrinc tervezte.

Az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon funkciója Magyarország vízkincseinek bemutatása lesz. Az interaktív, tudás- és élményalapú tárlat egyebek között hazánk gyógy- és termálvízeit, élmény- és gyógyfürdőit is népszerűsíteni fogja a tervek szerint. A kiállítás csúcspontja a 13 méter magas kupolaterem lesz.

A Magyar Turisztikai Ügynökség eredetileg 10,6 milliárd forintot szánt a pavilon megépítésére, ez később pótmunkák miatt egészen pontosan

666 millió 666 ezer forinttal emelkedett

a K-Monitor által észrevett adatok szerint, így összesen 11,266 milliárd forint a végösszeg. 

A dubaji világkiállítást egy évvel elhalasztották a koronavírus-járványhelyzet miatt, így 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban, fokozott egészségügyi intézkedések mellett. Az expó szervezői a fél évig tartó eseményre körülbelül 25 millió látogatót várnak.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az Expo 2020 Magyarország Nkft. az alábbi üzenetet küldte szerkesztőségünk részére:

„A Dubaji Világkiállításon történő magyar megjelenés összköltsége nem változott, a projekt megvalósításához plusz forrás igénybevétele nem történt – az egy éves halasztás ellenére is a projekt indításakor meghatározott költségkerettel gazdálkodunk. A világjárvány miatt új egészségügyi szabályozások kerültek bevezetésre a szervezők által, ezért korábban nem tervezett megoldások alkalmazása vált szükségessé, de a projekt összköltsége ennek ellenére sem változott.”