Izmosodik a kínai feldolgozóipar, de az infláció keresztbe tehet

2021.06.01. 09:32

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 51,9 pontról 52,0 pontra emelkedett májusban. Elemzők stagnálásra számítottak. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

Kapcsolódó

Kevesebb kínai tőke jön Magyarországra, mint gondoltuk

Egy tanulmány szerint komoly eltérések vannak a különböző kormányzati kommunikációk és a valóság között.

A termelés részindexe áprilishoz képest a növekedés lassulását jelezte. A felmérésben részt vevő vállalatok úgy vélik: ennek az oka a nyersanyaghiány, illetve a beszerzési árak emelkedése. A belföldi és külföldi kereslet egyaránt élénkült, az új exportmegrendelések állományának részindexe az elmúlt fél év legmagasabb szintjére szökött fel májusban, írta a Portfolio.

A termelői árak 2011 februárja óta a leggyorsabb ütemben nőttek.

Az üzleti várakozások részindexe mindazonáltal az elmúlt négy hónap legalacsonyabb szintjére mérséklődött a növekvő költségek és a világjárvány okozta bizonytalanságok miatt. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza szerint az inflációs nyomás szűkíti a gazdaságpolitikai mozgásteret. Hozzáfűzte: a meredeken emelkedő nyersanyagárak már fennakadásokat okoztak a gazdaságban.