A vállalkozások kétharmada nem fizet a katások helyett

2021.06.02. 14:57
A megkérdezett kis- és középvállalkozások mindössze 14 százaléka tervezi kifizetni a katások 3 milliós megbízási díja feletti 40 százalékos adót.

A NAV idén márciusi adatai szerint 432 ezer kisadózó vállalkozás működik Magyarországon, akik döntő többsége egyéni vállalkozó (396 ezren vannak), és 36 ezer céges vállalkozás adózik katás szabályok szerint. A teljes kisadózó szektor körülbelül kétharmada katázik. A kormány azonban meg akarta szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a munkaadók egy jókora hányada katás vállalkozókként alkalmazzanak olyanokat, akiket munkaviszonyban kellene.

Ezért bevezették azt a szabályt, hogy ha a kisadózó felé éves szinten 3 millió forintnál magasabb megbízási díjat fizet ki, akkor a megbízót 40 százalékos adó terheli. A változás 2021. január 1-jén lépett életbe.

A K&H most felmérte, hogy reagáltak a megbízó kis- és középvállalkozások a januári adójogi változásra. A vizsgálat kimutatta, ami várható volt: a kkv-k jelentős részének nem éri meg, hogy kifizesse a 3 millió forint feletti 40 százalékos terhet.

A megkérdezettek 72 százaléka a 3 milliós határig tervez szerződni a katás vállalkozóval, és 45 százalék javasolja más adózási forma választását a katásoknak.

A 40 százalékos adó megfizetését csupán a kkv-k 14 százaléka tervezi, és mindössze 11 százalékuk akarja munkavállalóként foglalkoztatni az egyéni vállalkozót.