Gyorsan túl leszünk a válságon, állítja a leggazdagabb magyar

GettyImages-94846666
2021.06.07. 13:10
A múlt héten megérkezett a BÉT-re a leggazdagabb magyar, Thomas Peterffy brókercége. Az üzletember az Indexnek azt mondta, hogy szerinte a világgazdaság gyorsan túl lesz a koronavírus okozta válságon, a blokkláncnak nagy jövője van, de a kriptovalutáknak csak annyi, amennyit az emberek belelátnak.

A magyar származású Thomas Peterffy, azaz Péterffy Tamás által alapított Interactive Brokers budapesti székhelyű leányvállalata, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. lett a Budapesti Értéktőzsde legújabb tőzsdetagja – jelentették be múlt héten a brókerház és a BÉT által tartott sajtótájékoztatón, amelyre a magyar üzletember is hazalátogatott. A több mint negyvenéves múltra visszatekintő globális befektetési szolgáltató budapesti irodáját kívánja a közép-európai működése központjává emelni.

A bejelentések a hazai tőkepiaci ökoszisztéma jelentős mérföldköveinek tekinthetők: míg a társaság tőzsdetaggá válásával világszerte mintegy 1,3 millió ügyfele számára válnak elérhetővé a BÉT részvényszekciójának értékpapírjai, utóbbi lényegesen növeli Magyarország régiós tőkepiaci súlyát – közölte a BÉT. Mint írták, a lépés a hazai tőkepiaci ökoszisztéma elmúlt években tapasztalható fejlődését is validálja, amely a közelmúltban többek között az azonnali piac fellendülésében és a BUX-index újabb történelmi rekordértékében, a kötvénypiac növekedésében, valamint az árupiac újjáéledésében nyilvánult meg.

„Több joghatóságot is gondosan megvizsgáltunk, és magyarországi jelenlétünk, valamint a cég magyarországi gyökerei miatt is logikus lépés volt számunkra, hogy itt hozzuk létre a közép-kelet-európai és délkelet-európiai piacokat kiszolgáló központunkat. Terveink szerint első lépésben mintegy 100 főt kívánunk alkalmazni a magyarországi és a régiós ügyfeleink támogatására és kiszolgálására, így Budapestet tesszük közép-európai működésünk centrumává, ahonnan lépést tudunk tartani a Nyugat-, illetve Kelet-Európában és a világ többi részén egyformán tapasztalható, gyors ütemű ügyfélszám-növekedésünkkel” – idézte a BÉT közleménye Péterffy Tamást.

A leggazdagabb magyar

A vonatkozó listák szerint Péterffy tekinthető a leggazdagabb magyarnak, hiszen a vagyona megközelíti a 23 milliárd dollárt – a Forbes szerint vagyona 22,9, míg a Bloomberg listája szerint 21,9 milliárd dollárra tehető. Ezzel a magyar származású üzletember a világ száz legvagyonosabb embere közé tartozik. (Sokaknak Soros György neve ugrik be mint a leggazdagabb magyar, azonban Soros vagyonát a Forbes „csak” 8,6 milliárd dollárra teszi.)

Budapestet Közép-Európa egyik óvárosának tartja, és ha érzelmileg kötődik hozzá az ember, akkor célszerű választás – válaszolta az Indexnek Péterffy, aki azt is elárulta, hogy eddig nem nagyon követte figyelemmel a magyar tőzsdét, de a jövőben jobban fogja.

Koronavírus, bitcoin, programozás

Szerinte a világgazdaság „gyorsan” utoléri magát a koronavírus-járvány okozta pandémiát követően, és úgy véli, jelenleg leginkább inflációval védett eszközökbe érdemes fektetni.

A blokkláncnak nagy jövője van, míg a kriptovalutáknak csak annyi, amennyire az emberek hisznek benne

– fogalmazott portálunknak Péterffy Tamás.

Ha újrakezdhetné, ma már inkább tudományt próbálna tanulni, „de programozni könnyebb, nem kell hozzá memória” – mondta az üzletember, aki annak idején saját programot fejlesztett az árazási opciókra a Wall Streeten. Arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik szabadidejében, annyit felelt, hogy minden ideje szabad, és a „a vállalat növekedése a kedvenc időtöltése”.

(Borítókép: Thomas Peterffy. Fotó: Jonathan Fickies / Bloomberg / Getty Images)