Varga Mihály: Eladósodáshoz vezetnének az ellenzék költségvetési javaslatai

2021.06.07. 12:08

Összesen 1148 módosító javaslatot nyújtott be a baloldal a jövő évi költségvetéshez, amelyek elfogadásuk esetén 8800 milliárd forinttal borítanák fel a tervezetet − mondta Varga Mihály a közösségi oldalán közzétett videójában.

A pénzügyminiszter szerint csak a Jobbik javaslatai háromszorosan költenék el a költségvetés tartalékát, ami 530 milliárd forint kiadást jelent. Az LMP adóemeléssel és újfajta adók bevezetésével egészítené ki a költségvetést − tette hozzá Varga Mihály. Megemlítette, hogy idetartozik a szén-dioxid-adó és a repülőjegyadó is.

Az alapjövedelem bevezetését a Párbeszéd kezdeményezte.

A javaslat megtévesztő és igazságtalan, hiszen munkavégzés nélkül, alanyi jogon követel jövedelmet mindenkinek. Így a munkavállalók egy részének azért kellene dolgozniuk, hogy eltartsák azokat, akik nem munkából kívánnak élni

− vélekedett a miniszter. Varga Mihály kiemelte, hogy a költségvetésben hétmilliárd forintot különítenek el az egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatokra, ami tartalmazza a kábítószer-megelőzés forrásait is.

A pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy az ellenzék javaslatai eladósodáshoz vezetnének. A jelenlegi tervezet célja a gazdaság újraindítása, a családok és vállalatok támogatása, a nyugdíjasok megbecsüléséhez és adócsökkentéshez szükséges források biztosítása, a költségvetési hiány és államadósságoz csökkentése.

A képviselők hétfőn interpellációkkal fordulhatnak a kormány tagjaihoz, kedden pedig elfogadhatják a kormány jövő évi költségvetésről szóló javaslatát. A keddi ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, majd szavazásokat tartanak. Ekkor várható döntés Magyarország 2022-es költségvetéséről, valamint az adótörvények módosításáról. Emellett elfogadhatják a kabinetnek a tartásdíj behajtásának szigorításáról szóló javaslatát is.