A Brexit miatt forr a levegő Észak-Írországban

2021.06.08. 18:21

Az Észak-Írországban tevékenykedő vállalatok szakmai szervezetének testülete felszólította az Európai Uniót és az Egyesült Királyságot, hogy fejezzék be a Brexittel kapcsolatos egymásra mutogatást, és mielőbb oldják meg azt a feszültséget, ami Észak-Írország körül kialakult. A kiskereskedők, a feldolgozóipari cégek és agrárgazdálkodókat képviselő szervezetek egyezséget szeretnének. A londoni kormány Brexit-minisztere David Frost és az Európai Bizottság brexitügyi illetékese, Maros Sefcovic a napokban találkozik.

Kapcsolódó

Brexithatás: forrnak az indulatok Észak-Írországban

A feszültség a nagypénteki egyezmény 23. évfordulójára érte el forráspontját.

London egyoldalúan felfüggesztette az úgynevezett északír protokoll betartását. Ez az EU és az Egyesült Királyság 2019 végén kötött megállapodásának kritikus része. Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében bent maradt az EU vámuniójában és egységes piacán, miközben Nagy-Britannia önálló vámrezsim alá került, a brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene elvégezniük a vám- és egyéb ellenőrzéseket az Ír-tengert átszelő áruk esetén. 

Az északír brit unionista politikusok egy része nyíltan elutasítja ezt, mert attól tart, hogy országa a vámhatár felállása után kisvártatva kilép a brit unióból.

A londoni kormány, amely egységes brit piacot akar, ezért halogatja az északír protokoll a bevezetését megelőző türelmi időt. Az Európai Bizottság viszont az egységes piacot védené a vámszabály betartatásával, írta a Napi.hu.  

Közben az Amerikai Egyesült Államokban egy szakértői bizottság arra szólította fel Joe Biden elnököt, hogy jelöljön ki különmegbízottat azzal a feladattal, hogy közvetítsen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között kialakult vitában a 2019-es Brexit-megállapodás betartásáról.