Szijjártó Péter és Novák Katalin feladata lehet az újraindítás

D AS20210607003
2021.06.08. 18:07
Az Index értesülései szerint Szijjártó Péter és Novák Katalin lesz az a „két megfelelő vezető”, akik a gazdaság-újraindítási operatív törzset vezethetik majd.

Hamarosan lesz egy gazdaság-újraindítási operatív törzs is – jelentette be még április végén Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Május 14-én pedig szintén a rádióban közölte, hogy egy hét múlva feláll az újraindítási operatív törzs, amely

a gazdaság és a gazdaságon túli élet újraindításával is foglalkozik majd, két megfelelő vezetővel.

Nos, úgy fest, hogy megvan a két megfelelő vezető, akik az Index értesülései szerint

 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter;
 • és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. 

Ők irányítják majd az újabb operatív törzset. Eddig több információ nem látott napvilágot arról, hogy pontosan mi lesz a gazdaság-újraindítási operatív törzs feladata, de egy hasonló nevű akciótervről már februárban beszélt a miniszterelnök. 

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely három ütemben zajlik. A miniszterelnök részletezte is, hogy melyik ütem mit takar:

 • az első ütem január 1-jétől április 1-jéig tartott: a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentése, a lakásfelújításokhoz biztosított 6 millió forintos kedvezményes hitel – amelyből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás –, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdése, valamint a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentessége;
 • a második ütem április 1-jétől július 1-jéig tart: a középpontban a felsőoktatás áll, a pénzügyminiszter 1500 milliárd forintos fejlesztést irányzott elő;
 • a harmadik ütem július elejétől októberig tart majd: a nagy fejlesztések időszaka júliusban indul, és alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építenek majd.

Nagy reményekkel vágtunk neki a 2020-as évnek, komoly rekordokat sikerült elérni. A járvány beütésekor az államadósság alacsony volt, a foglalkoztatottság magasan volt, a jövedelmek növekedtek. Ám beütött a járvány, s megnyitotta a védekezés korszakát. Nagy gyomrost kapott a gazdaság

– mondta akkor a kormányfő.

Pár nappal később a parlamentben arról beszélt, hogy a magyar gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel, beruházások támogatásával kell újraindítani. Kitartunk a segély helyett munka elve mellett, mert az elmúlt 10 évben is ez volt a siker gazdasági alapja – közölte a miniszterelnök.

Egy kormányhatározat is megjelent a februári miniszterelnöki bejelentést követően „a Gazdaság-újraindítási Akciótervről” a közlönyben. Ez viszont arról szól, hogy a kormány a világjárvány előtt kitűzött célja változatlan: 

Magyarországnak 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé kell tartoznia.

A kormány ezért a helyreállítási és ellenálló képességi terv elkészítéséhez a következő kiemelt programterületeket határozta meg (zárójelben a szakpolitikai felelősök):

 • demográfia és köznevelés (Miniszterelnökséget vezető miniszter/családokért felelős tárca nélküli miniszter az emberi erőforrások miniszterével együttműködve);
 • egyetemek megújítása (innovációért és technológiáért felelős miniszter);
 • felzárkózó települések és régiók (belügyminiszter);
 • vízgazdálkodás (agrárminiszter);
 • fenntartható, zöldközlekedés (innovációért és technológiáért felelős miniszter/Miniszterelnökséget vezető miniszter);
 • energetika, zöldátállás (innovációért és technológiáért felelős miniszter);
 • körforgásos gazdaság (innovációért és technológiáért felelős miniszter);
 • digitalizáció (innovációért és technológiáért felelős miniszter/a miniszterelnök kabinetfőnöke/belügyminiszter);
 • egészségügy (emberi erőforrások minisztere).

Kik szorulhatnak a háttérbe?

Eddig – Orbán Viktor bejelentésein túl – főként Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kommunikált a gazdaság-újraindítási akciótervről. 

Azt nem tudjuk, hogy miért éppen a külügyhöz és a családokért felelős miniszterhez kerül az újraindítás, mindenesetre beszédes, hogy értesüléseink szerint Szijjártó Péter és Novák Katalin lesz a befutó – például a Pénzügyminisztérium vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyett.

A fenti programterületekért is több miniszter felel – a legtöbbért épp Palkovics László –, de egyelőre az még képlékeny, hogy a hamarosan induló gazdaság-újraindítási operatív törzshöz milyen konkrét feladatok tartoznak majd. Értesüléseink szerint a héten erről több információ is kiderülhet.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. június 7-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI) • Hírek
 • Bankszámla