GVH: hat hónap és kiderül, jogsértő-e a Google eljárása

2021.06.08. 15:37

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Google-val szemben annak vizsgálatára, hogy a keresőjében a beírt dalcímekre megjelenő úgynevezett dalszövegkártya alkalmazásával versenyjogot sértő módon előnyben részesíti-e saját szolgáltatását, a Youtube-ot – derül ki a hivatal közleményéből. A GVH azt vizsgálja, hogy jogsértő lehet-e az a gyakorlat, hogy az organikus keresési találatok - így az ezzel foglalkozó honlapok linkjei - előtt saját dalszöveg-megjelenítési szolgáltatását helyezi el a keresőmotor.

A dalszövegkártya ugyanis – különösen mobiltelefonok esetén – alkalmas arra, hogy kitakarja a keresőmotor által sorrendbe állított további találatokat, emellett a Google saját szolgáltatását (YouTube) is népszerűsíti.

A versenyhatóság különös figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások magatartásainak vizsgálatára, az utóbbi időben több ilyen jellegű eljárást folytattak le. 2019 végén jelentős, 1,2 milliárd forintos bírságot szabtak ki a Facebookra, továbbá 2018 nyarán kötelezettségek teljesítését írták elő a Google számára. A versenyhivatal emellett jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok magatartását.

Szintén hangsúlyozta a közlemény, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.