A strasbourgi bíróság elé citálják a NAV adóslistáját

2021.06.09. 08:57 Módosítva: 2021.06.09. 08:57

Egy budapesti magánszemély az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert nem ért egyet azzal, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóslistáján nyilvánosan elérhető a neve és a címe. Ha a strasbourgi bíróság a javára dönt, az most csak az ő ügyét érinti. Ám az esetleges további perekben precedensértékű lesz.

Kapcsolódó

Szakállas ügyek: borotválni kellene

A nemzetközi bíróság döntései alapján eddig közel kétmilliárdos kártérítést fizetett a magyar állam az elhúzódó eljárások kárvallottjainak.

A NAV ominózus listáján a 10 millió forintnál nagyobb adóhátralékkal rendelkezők szerepelnek. A lista a cégek mellett az egyéni vállalkozókat és magánszemélyeket is tartalmazza névvel és lakcímmel, írta az Azonnali. Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke garantálja a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot, így a lakás és a levelezés tiszteletben tartását is.

Kiss Dániel Bálint ügyvéd elmondta: az adóslistán szereplő három adat – név, lakcím, tartozás összege – közül a lakcím a leginkább problémás, mert az érintett legközelebbi életkörülményeit is közvetlenül beazonosíthatóvá teszi.

Hozzáfűzte: ha valaki magas adótartozással rendelkezik, az a társadalom szemében elítélendő elem, azonban az adóslistára nem rosszhiszeműen is fel lehet kerülni. Például ha valaki örököl egy amerikai nagybácsitól egy ingatlant, az illetéket rögtön be kellene fizetnie – mondja az ügyvéd –, viszont ha nincs miből, rögtön felteszik az adóslistára. Ám ha valaki a saját hibájából vagy rosszhiszeműségének eredményeképpen lesz az adóslista részese, az sem elfogadható.