Csökkent a kötvényalapok hozama

2021.06.11. 17:01 Módosítva: 2021.06.11. 17:01

Májusban elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációja mozgatta meg a hazai állampapírpiacot. Az MNB alelnöke május derekán azt mondta: nőttek a felfelé mutató inflációs kockázatok, és a jegybank proaktívan akar reagálni erre; júniusban kamatemelés várható. Áprilisban és májusban is  5,1 százalék volt az infláció mértéke. Ilyen pénzromlási ütem az elmúlt 8 évben nem volt. Ez messze áll a 2-4 százalék közötti jegybanki tolerancia-sávtól – írta az enpenzem.hu az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésére hivatkozva.

Kapcsolódó

Varga Mihály: Két éve indult a legnépszerűbb lakossági állampapír

Meghaladja az 5672 milliárd forintot a Magyar Állampapír Plusz állománya.

Egyes elemzők szerint a nyersanyagpiacokon történt áremelkedések, a gazdasági újranyitással összefüggő kereslet-kínálati súrlódások az infláció további emelkedését vetítik előre. A hozamok legnagyobb mértékben a görbe közepén, a 3-5 éves távon ugrottak meg, mintegy 30-50 bázisponttal. A hosszú lejáratú papírok hozama ennél kisebb mértékben, 15-30 bázisponttal emelkedett.

Az állampapírpiaci hozamemelkedés miatt a kötvényalapok árfolyama csökkent; a rövid kötvényekbe fektető alapoké kisebb, a hosszúakba fektetőké nagyobb mértékben.

Az utóbbiak éves hozama egy-két kivételről eltekintve mínuszba fordult. Az MNB alelnöke csütörtökön arról beszélt, hogy vége az alacsonyhozam-környezetnek, a jövőben emelkedőhozam-környezetben kell működni.