Gyárfás
19 °C
35 °C

Több mint hatmilliárdba került a védettségi kártyák legyártása

DSC3899
2021.06.11. 16:04
A Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t bízta meg a védettségi igazolványok legyártásával és postázásával: a megállapodás értelmében 6,22 milliárd forintot fizetett a NISZ.

A védettségi igazolványok legyártásával foglalkozó Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t bízta meg a kivitelezéssel, vagyis a plasztikkártyák legyártásával idén márciusban. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő már másnap kikérte a szerződés részleteit, és ezt közérdekű adatigényléssel az Átlátszó hírportál is megtette, ám a vészhelyzeti teendőkre hivatkozva a válaszadást 90 napra hosszabbította a NISZ.

A K-Monitor viszont szintén több, a beszerzési szabályok alól mentesített szerződést is kikért a Belügyminisztériumtól, és ezek között ott volt a védettségi kártyás megállapodás is. Ebből kiderül, hogy a védettségi igazolványok előállítása, megszemélyesítése és postázásra előkészítése 6,22 milliárd forintba került.

A NISZ tehát ennyit fizetett az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nek. Az erről szóló szerződést idén március 1-jén írták alá, a megállapodás 2023. március 1-jéig szól.

Az Átlátszó azt írja, a nyomda adózott eredménye 2019-ben 1,1 milliárd, 2020-ban 367 millió forint volt.

2021-ben viszont nagyon megindult a szekér: csak az első negyedévben 468 millió forintos nettó eredmény jött össze.

A kártyánkra egyébként nem árt vigyázni, ha elveszítjük, háromezer forintos szolgáltatási díjat kell fizetnünk.

Magyar védettségi igazolvánnyal a külügyminisztérium által kötött kétoldalú megállapodások alapján jelenleg 16 országba lehet utazni, a lista itt található

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)